Financa
Digitalni poslovni portal

Prema Bundesbank Njemačko gospodarstvo klizi u recesiju

Sve je više naznaka da njemačko gospodarstvo zbog “izuzetno napete situacije u opskrbi energijom” klizi u recesiju, izvijestila je danas središnja banka, prognoziravši “zamjetan” pad aktivnosti ove jeseni i zime.

Visoki troškovi energije opterećenje su za velike industrijske potrošače pa je proizvodnja u kemijskoj industriji snažno pala, a zamjetno je smanjena i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u proizvodnji lijekova i namještaja, primjećuju u Bundesbank-u.

Visoka inflacija i neizvjesna opskrba energijom i njezini troškovi utječu na industriju koja troši puno plina i struje i na njihove izvozne poslove i ulaganja, ali i na osobnu potrošnju i o njoj ovisan uslužni sektor.

navode iz Bundesbank

BDP je već u padu

Njemački BDP vjerojatno će se blago smanjiti već u tekućem tromjesečju, a u razdoblju od listopada ove do kraja ožujka iduće godine aktivnost će se zamjetno smanjiti, drže stručnjaci Bundesbanka. U proljetnom tromjesečju najveće europsko gospodarstvo poraslo je skromnih 0.1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prenosi Index.

Njemačka - ilustracija
Njemačka – ilustracija

Inflacija i dalje najveći problem

Inflacija će i dalje biti glavna briga, ističe Bundesbank, napomenuvši da su cijene u kolovozu bile više 8.8 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i njihov je rast bio još snažniji nego u siječnju, u prvom redu zbog poskupljenja hrane. U idućim mjesecima stopa inflacije vjerojatno će dosegnuti dvoznamenkaste vrijednosti zbog ukidanja programa mjesečnog pokaza za javni prijevoz od devet eura i ukidanja popusta na gorivo početkom rujna. Najavljene mjere ublažavanja pritiska vjerojatno će se očitovati u podacima o inflaciji te početkom iduće godine, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije