Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Wall Street porastao nakon šest dana pada. Pala dionica Applea

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice,prenosi index.

Dow Jones ojačao je 1,88 posto, na 29.683 boda, dok je S&P 500 porastao 1,97 posto, na 3.719 bodova, a Nasdaq indeks 2,05 posto, na 11.051 bod.

Nakon što je u utorak zaronio na najnižu razinu u gotovo dvije godine, S&P 500 jučer je porastao prvi put u posljednjih sedam trgovinskih dana.

To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, kao i padu prinosa na obveznice drugi dan zaredom.

„Prinosi na dvogodišnje državne obveznice neprestano su rasli proteklih tjedana, a sada su pali dva dana zaredom, što je tržištu dionica omogućilo predah”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, 4,4 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Amazon i Meta Platforms, kojima odgovara okruženje s nižim troškovima zaduživanja.

Pala dionica Applea
No, dionica Applea pojeftinila je više od 1 posto, nakon vijesti da je taj tehnološki div odbacio planove o povećanju proizvodnje njegovog novog iPhonea u ovoj godini, s obzirom na to da nije došlo do takvog rasta potražnje kakav se očekivao.

Tako je jučer prekinut višednevni pad tržišta, koje je pod pritiskom strahovanja da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Jučer je Raphael Bostic, predsjednik ogranka Feda u Atlanti, kazao kako podržava još jedno povećanje kamata za 0,75 postotnih bodova u studenom.

Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, poručio je, pak, da će Fed vjerojatno postaviti kamate na razine na kojima bi trebale biti početkom iduće godine.

To će usporiti rast gospodarstva, a možda i izazvati dublju recesiju. Zbog toga je S&P 500 indeks od početka godine pao oko 22 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.005 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 posto, na 12.183 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 5.765 bodova.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije