Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Trendovi individualnog stanovanja nakon pandemije

Zanimljivu analizu trendova individualnog stanovanja su podijelili s javnosti stručnjaci iz tvrtke PlanRadar, vodećom europskom platformom za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te sektoru nekretnina. Identificirano je deset trendova koji su obilježili 2022. godinu u području individualne stambene gradnje i stanovanja.

Kako piše portal Profitiraj.hr događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Sve navedene promjene ne utječu samo na naš društveni i poslovni život ili na to kako provodimo slobodno vrijeme, već idu i korak dalje. Pa su tako stručnjaci iz tvrtke PlanRadar, vodećom europskom platformom za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te sektoru nekretnina, identificirali 10 trendova koji su obilježili 2022. godinu u području individualne stambene gradnje i stanovanja.

10 trendova prema istraživanjima stručnjaka iz tvrtke PlanRadar:

Nova vrsta kupaca

iako je individualno stanovanje na razvijenim tržištima do sada uglavnom bilo namijenjeno starijim i bogatijim klijentima, ovaj trend se polako mijenja. U svijetu, ali i u Hrvatskoj sve veći je broj mladih profesionalaca koji se odlučuju za rad od kuće i koji imaju priliku posao obavljati daleko od gradske vreve ili tamo gdje su troškovi stanovanja niži u odnosu na urbane centre.

Novi kriteriji za odabir lokacije

Za razliku od prije, kada je prateća infrastruktura bila jedna od glavnih kriterija za izbor lokacije za izgradnju kuće, danas se prioriteti mijenjaju. Pa je tako novim vlasnicima danas važnije da lokacija budućeg doma ima dobar pristup internetu, nego trgovini ili školi.

Trendovi individualnog stanovanja - prirodno okruženje
Trendovi individualnog stanovanja – prirodno okruženje

Održivost i ekologija

Mlađi kupci sve više vode računa i o održivosti budućih nekretnina, kao i o minimiziranju njihovog utjecaja na prirodno okruženje. Pored zaštite životne sredine, neka od rješenja, kao što su solarni paneli ili energetski efikasno osvjetljenje, istovremeno doprinose i snižavanju budućeg troška stanovanja. Primjerice, kupci se odlučuju za gradnju kuća za čiju se gradnju primjenjuje ekološki prihvatljiv i potpuno prirodan materijal, a sve u cilju kako bi se izgradile energetski učinkovite kuće. Također, primjetan je i porast solarnih krovova u posljednjih nekoliko godina, no ipak je ovo jedan od trendova koji ima veliki potencijal i čiji se rast tek očekuje.

Manje kuće

Za razliku od nekadašnjih trendova gradnje velikih objekata suvremeni kupci traže manje kuće. One će im pružiti sve što im je potrebno za udobno stanovanje, a troškovi izgradnje i održavanja su puno niži. U svijetu je sve popularniji trend „Tiny Houses“ ili minijaturne kuće koje su idealne za održivost stanovanja.

Prirodno svjetlo

Arhitekti i projektanti sve više se susreću sa zahtjevom za prirodnim svjetlom u privatnim kućama. Od velikih prozora od poda do stropa, preko prozirnih krovova, a neki zahtjevi idu tako daleko da vlasnici žele prozirne dijelove kuće kako bi mogli vidjeti, primjerice cijelo dvorište.

Prirodno okruženje

Klijenti su tijekom pandemije COVID-19 shvatili koliko je zapravo za mentalno zdravlje važno imati prirodu na dohvat ruke. Zato se sada posebno cijene objekti izrađeni od prirodnih materijala, kao i oni koji omogućuju doticaj s prirodom ili osiguravaju njenu direktnu blizinu.

Unutarnja dvorišta

Mnogi klijenti koji se odluče na izgradnju kuće žele imati dvorište skriveno od pogleda s ulice ili od susjeda, čime im je zagarantirana privatnost. Nerijetko, to podrazumijeva i otvoreni dio s vrtom čak i u središtu kuće, po ugledu na španjolsku arhitekturu.

Trendovi individualnog stanovanja - spoj prirode i udobnosti
Trendovi individualnog stanovanja – spoj prirode i udobnosti

Montažne kuće

Iako izraz montažne kuće i individualni zahtjevi možda na prvi pogled ne idu zajedno, istina je drugačija. Projektanti uveliko surađuju s proizvođačima montažnih elemenata kuća, kako bi izgradili kuću prema individualnom zahtjevu korisnika, a koriste i sve montažne dijelove, kao što su npr. sanitarije ili kuhinje, što opet štedi vrijeme i novac.

Fleksibilni prostori

Ovo je još jedan od trendova inspiriran prije svega pandemijom COVID-19, kada su ljudi iznenada svoje dnevne sobe ili blagovaonice morali koristiti kao urede ili teretane. Sobe kojima se namjena može vrlo brzo promijeniti, podrazumijevaju dosta otvorenog prostora, ali i elemente postavljene na zidove, kao što su stolovi, televizori, police, i sl.

Stambena naselja

Trend koji je sve prisutniji, podrazumijeva odvojene stambene jedinice i zajedničke sadržaje koje svi vlasnici mogu koristiti – bilo da se radi o uslužnim djelatnostima kao što su održavanje, pranje rublja i slično, ili sportskim aktivnostima, itd. Prema procjenama stručnjaka, ovakvi oblici stanovanja danas su najinteresantniji starijim korisnicima, čija su se djeca odselila, a koji i dalje žele biti u kontaktu s drugim ljudima i susjedima.

Kroz digitalizaciju građevinske industrije susrećemo se s najnovijim trendovima, kako u visokogradnji, tako i u niskogradnji. Primjećujemo da se PlanRadar alat sve češće koristi i za izgradnju individualnih objekata, kako bi klijenti odmah mogli dobiti utisak o tome kako će izgledati njihov budući dom, ali i za potrebe koordinacije svih aktivnosti i podizvođača, praćenje materijala, planiranje troškova, itd. Iz priloženog vidimo da područje Balkana prati svjetske trendove, a vjerujemo da će prirodni i ekološki prihvatljivi načini izgradnje postati dio svakodnevice, a ne iznimka od pravila.

navodi Bojan Petković, regionalni menadžer tvrtke PlanRadar za istočnu Europu.
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije