Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Vrijeme je da dio svog budžeta preusmjerite na vanjsko oglašavanje

Oglašivači bi trebali diverzificirati svoj marketinški miks ili riskirati zaostajanje za konkurencijom.

Svijet oglašavanja doživljava velike promjene. TV impresije se smanjuju, cijena digitalnih kanala raste, a novi protokoli privatnosti ograničili su digitalu i mobilno oglašavanje. Oglašivači osjećaju učinke ove “nove normale” u padu uspješnosti kampanja. Okolnosti nisu idealne, ali situacija naglašava kako oglašivači moraju diverzificirati svoj marketinški miks ili riskirati da zaostaju za konkurencijom. Srećom, oglašivačko okruženje daje razne mogućnosti, posebno kada uključuje i vanjsko oglašavanje (outdoor ili OOH).

Vanjsko oglašavanje, takošer poznato i kao OOH, između ostalih uključuje i statične i digitalne billboarde, tranzitne obloge, wallscapeove, reklame u zračnim lukama… OOH možda spada među najstarije formate oglašavanja, ali doživljava ponovni porast među oglašivačima — i sve veći interes potrošača. Evo zašto kupci moraju preusmjeriti dio budžeta za oglašavanje s TVa i digitale na OOH:

Pad uspješnosti TV i digitalnog oglašavanja

Bilo da se radi o TV reklamama ili digitalnim i mobilnim oglasima, potrošači oglašivačima govore istu priču: “Nismo zainteresirani.” S porastom streaming usluga i TV opcija uživo, kao što su Youtube TV i Peacock, publika tradicionalne televizije se smanjuje. Zapravo, prema nedavnim istraživanjima, impresije su pale za nevjerojatnih 10,2 milijuna. Izbjegavanje „kabela“ može biti sve veći problem, ali kako se pokazalo, digitalno oglašavanje također ima svoj dio problema.

U nedavnoj anketi više od polovice ispitanika izjavilo je da im se na internetu ne sviđaju skočni prozori i videooglasi. Razlog? Gotovo 91% potrošača izjavilo je da su još više dosadni i nametljivi nego prije nekoliko godina. Povrh toga, digitalni se oglašivači suočavaju s vrtoglavim troškovima i padom stopa atribucije. Stalne promjene povezane s privatnošću i kolačićima trećih strana dodatni su razlog pada performansi u ovom kanalu.

OOH doživljava hrabar preporod

Ono što je staro opet je novo, a OOH privlači poglede i trgovaca i potrošača kao nikada prije. Zapravo, u trećem tromjesečju prošle godine, prihod od OOH oglašavanja porastao je za 38%, ili preko 1,75 milijardi dolara. I dok se OOH prije smatrao medijem za održavanje svijesti o brandu, sada je to kanal za performanse koji ima jednak učinak kao i njegovi analogni televizijski i digitalni kanali, ali za puno bolju cijenu.

OOH dobiva na pažnji posljednjih godina. Zapravo, prema nedavnoj studiji Out of Home Advertising Association of America (OAAA), četiri od deset potrošača izjavilo je da su primijetili OOH oglase “puno više” od početka pandemije, a gotovo 85% potrošača kaže smatraju OOH oglase korisnima.

Još jedan čimbenik koji stoji iza sve veće popularnosti OOH-a je što omogućuje oglašivačima da vide izvanredne rezultate za svoje ulaganje.

U dobrim vijestima za oglašivače, nema potrebe birati između drugih medija — poput digitalnog i TV oglašavanja — i vanjskih medija. OOH se dobro slaže s drugima i treba ga iskoristiti u širem medija mixu. Evo nekoliko stvari koje trebate zapamtiti kada započnete:

1. Raširite svoju OOH mrežu

Oglašavanjena različitim područjima, najučinkovitiji je povrat ulaganja.

2. Mjerite svoje rezultate

U svijetu oglašavanja temeljenog na podacima, mjerenje je presudno za uspjeh i učinkovitost svake reklamne kampanje. Oglašivači već mogu pratiti tradicionalne metrike kao što su pojavljivanja, doseg i učestalost.

3. Optimizirajte kampanje u stvarnom vremenu

Duboko poniranje u dubinsku analitiku oglašivačima će dati detaljan pregled onoga što funkcionira, što bi trebalo ostati, a što bi trebalo maknuti. S tim znanjem brandovi mogu prilagoditi svoje kreativne sadržaje, poruke, ciljanje i brojne druge čimbenike OOH kampanje u nekoliko minuta.

Oglašivači se drže viših standarda nego ikad, osobito kada je u pitanju opravdanje njihove potrošnje na oglase. Točnije, suočavaju se sa surovom stvarnošću trošenja više svog budžeta na TV i digitalne kanale kako bi postigli rezultate koje su ranije postizali za mnogo manje novca. Preusmjeravajući veći dio svog budžeta na OOH i diversifikacijom svoga media mixa, oglašivači će voditi uravnoteženije i učinkovitije kampanje.

Izvor: Etrepreneur

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije