Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Vinske ceste u Italiji: 21 ruta koju trebate posjetiti

Italija voli vino, a ljubitelji vina posjećuju Italiju. Ipak, kako se kretati između beskrajne raznolikosti okusa i tradicija?

Italiju u cijelosti prožima mreža turističkih puteva osmišljenih za promicanje i čuvanje teritorija na kojima se proizvode izvrsna lokalna vina. Riječ je o takozvanim Vinskim cestama, koje nisu odabrane slučajno, već su uređene zakonom iz 1999. godine koji jamči kvalitetu ponude.

Priuštite sebi putovanje kroz ovu veličanstveni zemlju, bogatu umjetnošću, poviješću i prirodom, gdje možete upoznati mnoge izvrsnosti lokalne vinske kulture. Kako? Jednostavno je, duž Vinskih cesta pronaći ćete ne samo informativni materijal, već i vinarije i kompanije, stare ili nove, da izbliza promatrate proizvodnju najboljih talijanskih vina.

Imat ćete mnogo prilika da cijenite tradiciju hrane i vina svake regije, ali iznad svega ćete sresti ljude koji će rado dijeliti autentičnu strast i znanje koje se prenosi generacijama. Pa krenimo redom…

21. Terrano ruta

Putovanje od 20 km između Opicina i Visogliana, u regiji Friuli-Venezia Giulia, idealno je za upoznavanje vina Terrano.

Surovi prirodni krajolik s brdima i vinogradima koji gledaju na more spektakl je sam po sebi.

Svoj izlet možete započeti u Zolli, a zatim nastaviti prema Trstu. Usput se zaustaviti u Borgo Grotta Gigante, kako biste vidjeli jednu od najspektakularnijih prirodnih špilja u Europi. Naravno, sam Trst je vrijedan posjeta, sa svojim spomenicima, veličanstvenim povijesnim zgradama i trgovima s pogledom na more.

Vinogradi pokrajna Friuli-Venezia Giulia
Vinogradi pokrajna Friuli-Venezia Giulia

Uputite se do svetišta Uznesenja, koje datira iz 911. godine, možda uz pauzu u regionalnom prirodnom rezervatu Monte Orsario, kako biste se divili krajolicima regije. Završna stanica je uvala Sistiana, s prekrasnim morem i Rilkeovom stazom, gdje ćete pobliže vidjeti hridi.

Terrano, vinova loza po kojoj je dobio ime, možda nije osobito poznata izvan regije, ali daje vino koje lokalno stanovništvo jako voli zbog snažnog okusa. Nekad se koristio i kao lijek protiv anemije, a danas je izvrstan prilog tipičnim furlanskim narescima i mesnim jelima.

20. Vinska cesta Colline del Ducato

Nalazimo se u Abruzzu, u pokrajini Teramo, gdje se rađaju važna DOC vina, zajedno s Moscatom, Chardonnayem i Passerinom, autohtonim bijelim vinom regije.

Ruta Colline del Ducato počinje od Giulianove, na obali. Zatim ćete ući u zaleđe, među vinograde u kojima se proizvodi vino Trebbiano d’Abruzzo, da biste stigli do Notaresca. Ovdje je rođeno ono koje je vjerojatno najpoznatije vino regije, Montepulciano d’Abruzzo.

Montepulciano d'Abruzzo
Montepulciano d’Abruzzo

Nakon zaustavljanja u gradu Civitello, vratite se prema moru, do Roseto degli Abruzzi, ne samo poznatog odmorišta, već i važnog središta proizvodnje vina.

Naime, u ovom se području, u Montepaganu, svake godine održava važna smotra tipičnih vina Abruzza.

Putovanje se nastavlja prema Pinetu, ponovno prema zaleđu, gdje ćete imati priliku diviti se ne samo vododerinama, tipičnim glinastim formacijama karakterističnim za ovo područje, već i prekrasnom, drevnom gradu Atri.

19. Vinska cesta Val d’Aosta

Na obroncima Alpa, na području koje ide od doline rijeke Dora Baltea do grada Pont-St-Martin, nalazi se mreža od pet važnih puteva vinskog turizma.

Staze koje se ponekad penju i do oko 1200 metara nadmorske visine, križaju prirodoslovne scenarije nevjerojatne ljepote i nose ime po vrhovima oko kojih vijugaju. Među njima su neki od najviših u Europi: Mont Blanc, Gran Paradiso, Monte Emilius, Cervino i Monte Rosa. To su rute pogodne za svakoga, namijenjene ljubiteljima prirode.

Val d'Aosta vinogradi
Val d’Aosta vinogradi

U Val d’Aosti, usprkos naizgled teškoj klimi, vinova loza se kontinuirano uzgaja, vjerojatno od VIII stoljeća prije Krista.

Danas se u regiji proizvodi nekoliko DOC vina, zahvaljujući strpljenju i strasti vinogradara. Među najboljima su, primjerice, Müller Thurgau, Pinot sivi ili bijeli, Chardonnay i Muscat Blanc.

18. Ruta Sangiovese

Ovaj put posvećen vinu dio je šire mreže osmišljene da poboljša sve okuse i kulturu regije Emilia-Romagna.

Krajolik je prekrasan, s vinogradima koji okružuju maslinike, a zatim nestaju u šumi. Tu su i prekrasne prirodne špilje koje treba posjetiti, u području zvanom Vena del Gesso Romagnola.

Ne smijete propustiti ni sela Faenze, poznata po svojoj keramici, srednjovjekovnu četvrt Brisighella ili tvrđavu Riolo Terme, zajedno sa starim župnim crkvama razasutim po cijelom teritoriju.

Emilia Romagna vinski putevi
Emilia Romagna vinski putevi

Vina rođena u ovoj regiji su raznolika, mnoga od trsova etiketirani su oznakama Docg, Dop i Igp. Lambrusco je jedan od najpoznatijih proizvoda ovdje, ali ruta svoje ime duguje nečemu što je vjerojatno najuzgajanija sorta crnog grožđa u Italiji.

Sangiovese je, istina, porijeklom s ovih prostora, ali vrlo popularan i u Toskani.

Sangiovese di Romagna je rubin crveno vino s aromom ljubičica i šumskog voća. Savršen za kušanje uz bezbrojne delicije domaće kuhinje.

17. Put vina, znanja i okusa

U Kalabriji, između brda Sila i jonske obale nalazi se područje prošarano dvorcima. Nekada su pripadali plemićkim obiteljima koje su stoljećima naseljavale ovo područje.

Ovdje, na toplom mediteranskom suncu, uspijevaju razne vinove loze, uključujući malvaziju, galioppo, greco nero i greco bianco, koji svoje savršeno stanište zapravo nalazi još južnije.

Grci su ga uvezli još u 7. st. pr., a od ove loze dolazi vino koje je vjerojatno najcjenjenije u regiji. Svojom jantarnom bojom i karakterističnim mirisom bilja i agruma izvrsna je pratnja desertu.

Calabria
Calabria

Od Cotroneija, na Sili, do Rocca di Neto, sa svojim stjenovitim špiljama, do prekrasnih plaža Cirò Marina, možete se počastiti nezaboravnim izletom. Putem ćete upoznati drevnu kulturu i vrlo bogatu domaću kuhinju, a pritom ćete kušati izvrsne Chardonnay i Cabernet, koji su pomalo neobični u južnoj Italiji.

Kao dokaz slavne prošlosti ovog kraja, pronaći ćete i važne ostatke Apolonovog hrama u Punta Alice, gdje je sačuvana kolosalna glava boga.

Gradić Melissa, uz more, također vrijedi posjetiti, koji je, između ostalog, i dom istoimenog vina, još jednog ponosa bogate tradicije Kalabrije. Nije slučajno u antičko doba ovaj kraj nosio nadimak Enotria, što na grčkom znači Zemlja vina.

A gdje nema vina nema ni ljubavi, niti ikakvih drugih slasti za smrtnike.

Euripid

16. Vinska cesta Terre dei Sanniti

Od Beneventa, gotovo do Caserte, u Kampaniji, postoji područje u kojem život teče tiho. Ovdje je uzgoj vinograda koji se prostiru kilometrima i kilometrima jedan od najvećih izraza lokalne kulture.

O tome svjedoče i tradicionalni festivali vezani uz ovu proizvodnju, koji su među najstarijima u Italiji. S druge strane, ovdje je vinogradarstvo napredno, a podrumi su uvijek dobro opremljeni.

Solopaca, Castelvenere i Torrecuso neki su od gradova u kojima se najviše vidi i cijeni bliska veza između lokalnog stanovništva i drevne proizvodnje vina.

Postoji zapravo mnogo različitih puteva koji čine vinsku cestu Terre dei Sanniti. Svi najpopularniji počinju od drevnog grada Beneventa. Prvi stiže do Telese Terme, prolazeći kroz Castelvenere, Cusano Mutri i San Lorenzello.

Falanghina Terre dei Sanniti
Falanghina Terre dei Sanniti

Druga je kružna ruta koja obilazi zaštićeno područje masiva Taburno i uključuje Solopacu i prekrasno selo Sant’Agata dei Goti.

Treći put, skreće do Pietralcine i završava u San Marco dei Cavoti, malom gradu također poznatom po svom nugatu.

Falanghina je loza od koje se dobivaju mnoga od najpopularnijih vina ovog područja, ali Aglianico je također vrlo popularan u području Beneventa zbog izvrsnih crnih vina koja se ondje proizvode.

15. Kraljevska cesta torinskih vina

Piemonte je jedna od najpoznatijih talijanskih regija po vinima, i to s pravom. Kvaliteta je uvijek vrhunska, a tu je i proizvodnja koju karakterizira velika raznolikost.

Teško je u nekoliko riječi sažeti sve ljepote i okuse koje ćete upoznati kroz gustu mrežu staza dugih gotovo 600 km. To je vrlo golem teritorij, koji uključuje nevjerojatne krajolike i spomenike Val di Susa, regije Canavese i Pinerolo te očaravajuća brda oko Torina.

Kraljevska cesta torinskih vina
Kraljevska cesta torinskih vina

Pa zašto se ova ruta zove kraljevska? Jer osim među podrumima iz XVII. stoljeća i raskošnom prirodom koja uključuje zelene brežuljke i alpske krajolike, možete šetati među dvorcima i prekrasnim plemićkim vilama, u doista jedinstvenom okruženju.

Ovdje se proizvodi više od 100 etiketa DOC i DOCG vina, gdje se oduvijek uzgajaju neke od najpoznatijih talijanskih loza, kao što su Nebbiolo, Barbera, Dolcetto ili Bonarda. Čak je i malvazija, u svojoj tamnoj sorti, savršeno smještena u Piemonteu, gdje se koristi za proizvodnju različitih vrsta izvrsnih slatkih i likerskih vina.

14. Put vina i ulja od Alpa do mora

Ligurija je regija koju karakterizira visoka i stjenovita obala te planine koje gotovo dodiruju more. Cesta vina i ulja koja njime prolazi naglašava tu posebnost, a time i raznolikost domaćih proizvoda.

Unatoč surovom terenu, teškom za obrađivanje, topla mediteranska klima, u kombinaciji sa strašću stanovnika, pogodovala je širenju maslinika i voćnjaka te naravno velikog broja različitih vrsta vinove loze.

Liguria
Liguria

Rossese je jedno od blaga Ligurije, koje je teško naći drugdje. Od njega dobivamo crno vino koje je najbolji dodatak pravoj domaćoj kuhinji. Bazira se na jakim okusima, od ribe do mesa.

Ruta prelazi Riviera di Ponente, počevši od Altopiano delle Mànie, a zatim ide prema zapadu do Colle di Nava. Putujući kroz karakteristična sela, u kojima se nalaze drevne crkve i dvorci, upoznat ćete i doista vrhunske rukotvorine.

13. Ruta Sagrantino

Montefalco, u različitim varijacijama, Sagrantino Docg i slatki Passito di Sagrantino, najpoznatija su vina u srcu Umbrije.

Vinska cesta koja prolazi u samom središtu regije svoje ime duguje vinovoj lozi, zapravo sagrantinu, čija je povijest nepoznata, ali se ovdje uzgaja već toliko stoljeća da se smatra autohtonom.

Proizvodnja Grechetta također je rasprostranjena naširoko. To je svježe i voćno bijelo vino, također dobiveno od autohtone sorte grožđa Umbrije. Uzgaja se u cijeloj regiji, ali je posebno omiljen u području Montefalca.

Passito di Sagrantino
Passito di Sagrantino

Lokalna gastronomija ovdje je doista jedinstvena, tako da možete iskusiti bezbroj kombinacija sa svojim omiljenim vinima, dok otkrivate teritorij bogat umjetnošću i kulturom.

Vinska cesta počinje u Montefalcu, poznatom i po vinu i po pogledu. U Castel Ritaldi i Giano dell’Umbria ne samo da su podrumi vrlo popularni, već i uljare. Ovdje se, naime, proizvodi ulje izvrsne kvalitete. Na kraju, tu je i Gualdo Cattaneo, savršeno stajalište za ljubitelje šetnje prirodom.

12. Vinska cesta Trentino-Alto Adige

Prekrasan put koji vijuga 150 km, od Salorna do Nallesa, u pokrajini Bolzano. Nalazimo se u Trentino-Alto Adigeu, u jednoj od najzelenijih regija Italije, najsjevernijem dijelu gdje raste vinova loza u zemlji.

Danas tamo postoji 77 vinarija koje možete posjetiti, putujući krajolicima nevjerojatne ljepote. Sa živahnih i svjetovnih obala jezera Garda, otiđite do vinograda mjesta Piane Rotaliane, kako biste konačno uživali u prekrasnim, oštrim vrhovima Dolomita.

Također ne smijete propustiti Trento, gdje možete posjetiti dvorac sa lijepim vrtovima. Nedaleko se nalazi i očaravajući gradić Rovereto.

Trentino-Alto Adige
Trentino-Alto Adige

Među najpopularnijim vinima regije nedvojbeno su Moscato, u suhoj ili slatkoj sorti, ili Müller Thurgau, bijelo, lagano, s ugodnim daškom zelene jabuke i kadulje.

Međutim, postoji mnogo više vina Trentina poznatih u cijelom svijetu. Strpljenje i mudrost vinara razlog su uspješnog uzgoja loze koja se teško prilagođava klimatskim uvjetima, a od koje se proizvodi izvrstan Pinot Noir.

U ovim je krajevima vrlo popularna i rakija; dovoljno je reći da se od 130 destilerija u Italiji, njih 30 nalazi u ovoj regiji.

11. Rimsko-etruščanska vinska cesta

Ponovno smo u zelenom srcu Italije, u Umbriji. Ovog puta Put vina vodit će nas kroz dolinu Tibera, u zemlje koje su nekada naseljavali Etruščani.

Ovdje se proizvode DOC i IGT crvena i bijela vina. Od Orvieta do Ternija, prolazeći kroz Ameliju i Narni, vaše će vas putovanje dovesti do otkrivanja prekrasnih sela bogate povijesti, koja vrijedi posjetiti.

Međutim, među lokalnim vinima koje vrijedi kušati, tu je, na primjer, Ciliegiolo, koje se uglavnom proizvodi u Narniju ili Ameliji; to je crno vino s intenzivnom aromom bobičastog voća, omiljeno još iz vremena starih Rimljana.

Rimsko-etruščanska vinska cesta
Rimsko-etruščanska vinska cesta

Područje Orvieta također ima vrlo široku ponudu bijelih i crnih vina, suhih ili slatkih. Ovo je jedino mjesto u Italiji gdje se proizvodi Muffato, tipične boje jantara, koju su u prošlosti jako cijenili plemići, umjetnici i pape.

Zanimljiva činjenica: po nekima je ime Orevieto grčkog podrijetla. Navodno se u antičko doba grad zvao Oinarea, što doista znači grad u kojem teče vino.

Ipak, mislim da je veliku sreću imaju oni koji su rođeni tamo gdje su dobra vina.

Leonardo da Vinci

10. Vinska cesta Franciacorta

Pejzaži iz snova, umjetnost, ukusna hrana i naravno – dobro vino. Franciacorta, u Lombardiji, jedna je od najomiljenijih regija među entuzijastima vinskog turizma.

Nalazimo se u pokrajini Brescia, južno od jezera Iseo, između planine Orfano i rijeke Oglio. Za ljubitelje biciklizma postoji pet vinskih staza koje prolaze kroz beskrajne vinograde, gdje se, dobro označenim stazama, možete baviti i trekkingom ili nordijskim hodanjem.

Nadalje, između Mandalosse i Cellatice postoji nekoliko malih sela s drevnim dvorcima i opatijama koja treba posjetiti.

Franciacorta
Franciacorta

Što se tiče vina, bit ćete stvarno razmaženi izborom. Kako u gradovima, poput Brescie, tako i u malim selima, kušat ćete Pinot Blanc ili Noir, Chardonnay ili Cabernet.

Ne smije se propustiti, naravno, Franciacorta koja je dala ime ovoj fascinantnoj Vinskoj cesti. U svojih šest varijanti ovo je vino i izvrsna izlika za upoznavanje lokalne kuhinje jer se slaže gotovo sa svim jelima, od ribe preko palente, do sbrisolona, ​​tradicionalne slastice ovog kraja.

9. Vinska cesta Salento

Nero di Troia, Primitivo di Manduria, Negroamaro i mnogi drugi. Apulia, a posebno regija Salento, mjesto je gdje se rađaju neka od najomiljenijih talijanskih vina, crna – punog, snažnog okusa.

Put velike ljepote, kulture i stoljetnih tradicija vijuga duž Via Appia, drevne ceste koja je povezivala Rim s Brindisijem. Ovo je putovanje pogodno ne samo za ljubitelje vina, već i za sve one koji žele uroniti u nesvakidašnje bogatstvo južne Italije.

Počevši od Parabita prijeći ćete prekrasnu regiju Murge Salentine, nastaviti uz vinograde Alezio, do malog, prekrasnog Nardòa, sa svojim baroknim zgradama.

Negroamaro
Negroamaro

Kasnije, idući prema obali Jonskog mora, moći ćete prošetati rajskim plažama i posjetiti Gallipoli, poznati grad uz more, da biste konačno završili svoje putovanje u Maglieu, važnom arheološkom nalazištu gdje su sačuvani neki fascinantni fosili mamuta.

Usput, uz vina regije, pronaći ćete i veliki izbor izvrsnih sireva i suhomesnatih proizvoda, koji su obično baza za lokalnu uličnu hranu, kao i za jela najstarije kulinarske tradicije.

8. Vinska cesta Cannonau

Sa svojim beskrajnim plažama od mekanog bijelog pijeska i divljim, fascinantnim krajolicima u zaleđu, Sardinija je otok koji treba posjetiti makar samo jednom.

Ovdje među drevnim i tajanstvenim nuragima (egalitičke građevine na Sardiniji nastale u razdoblju od eneolitika do dolaska Rimljana (III. st. pr. Kr.). Izvedene su od kamena u tehnici suhozida) rastu drvoredi vinove loze sve dokle pogled seže. Cannonanu, vinska loza po kojoj je ova Vinska cesta i dobila ime, najpoznatija je u ovoj regiji, poznata i cijenjena po snažnom okusu i slatkom mirisu jagode.

Nuragi
Nuragi – egalitičke građevine na Sardiniji nastale u razdoblju od eneolitika do dolaska Rimljana (III. st. pr. Kr.). Izvedene su od kamena u tehnici suhozida

Rođeno iz grožđa ostavljenog da polako sazrijeva, dom istoimenog vina na jugoistoku je otoka, između gradova Nuoro i Cagliari te prekrasne obale Orosei.

Da biste u potpunosti cijenili okuse i gostoljubivost ove nevjerojatne regije, tu je državna cesta 131 koja prolazi kroz neka od najzanimljivijih mjesta, kao što su Jerzu, grad par excellence vina, Villasimius s kristalno čistim morem, sve do Mamoiade, grada Mamuthonesa, drevnih i sugestivnih maski sardinijskog karnevala.

Duž Cannonau vinske ceste, dok učite o doista iznimnim varijantama okusa i tradicija, možete se diviti i liticama od crvenog porfira ili arheološkim nalazima antičke nekropole.

7. Vinska cesta Etna

Pod vrelim suncem Sicilije, uz obronke Etne, kroz plodno područje, obilježeno crnicom i plavim nebom, vijuga prekrasna enoturistička ruta.

Nalazimo se u Ripostu, u pokrajini Catania, gdje se proizvode mnoga od najvažnijih vina na cijelom otoku. Bijela, crna, pjenušava i rose vina, raznolikost je velika. Brojne ture koje se mogu organizirati u ovom području upoznat će vas s ostalim proizvodima sicilijanske gastronomske izvrsnosti, posebice s uljem i slasticama.

Vinogradi podno vulkana Etna
Vinogradi podno vulkana Etna

Da biste saznali više o proizvodnji vina ove regije, koja postoji i odolijeva još od vremena Magna Graecie („Velika Grčka“ naziv je za regije u antičkoj južnoj Italiji i Siciliji koje su od 8. stoljeća prije Krista kolonizirali grčki naseljenici), tu je i zanimljiv muzej vina, no osunčani krajolici ono su što će vam se najvjerojatnije urezati u pamćenje.

Alternativni i zabavan način da upoznate ovaj kutak Sicilije je Vinski vlak koji vozi starim uskotračnim tračnicama Circumetnea željeznice.

6. Ruta Barolo

U Langheu, u Piemonteu, između ligurskih Apenina i Alpa, proizvodi se još jedno od najpoznatijih talijanskih vina. To je Barolo, po kojem je ruta dobila ime.

Duž 80 km ove staze možete birati između više od 100 podruma koje možete posjetiti, kušati tipična vina, uključujući Nebbiolo i Barbera, koja se također proizvode u regiji Langhe.

Krajolici su ovdje posebno lijepi u proljeće, ali jesen je sezona berbe i praćenjem ovog puta u to vrijeme iskustvo je još fascinantnije.

Nebbiolo
Nebbiolo

U idealnom slučaju, putovanje počinje u Albi, da bi se nastavilo prema Barolu, do Doglianija, ali rute koje možete posjetiti su brojne i sve su zanimljive.

Možete birati, primjerice, po tematskom području: umjetničkom rutom ili gastronomskom, da osim lokalnih vina kušate i tartuf Alba, još jednu nezaobilaznu izvrsnost Piemontea.

Postoji i mnogo mogućnosti da upoznate ovu regiju šetajući zelenim brežuljcima i beskrajnim poljima. Staze nisu posebno zahtjevne; najduža je od Barola do Monforte d’Alba u 6 km.

5. Ruta Vino Nobile di Montepulciano

Ovaj put od gotovo 100 km prolazi jednim od najljepših područja Toskane, od Montepulciana do Pienze.

Između Val d’Orcia i Val di Chiana putovat ćete krajolikom nevjerojatne ljepote i drevne povijesti. Ovdje krajolik uvijek nudi spektakularne poglede, a usput se možete diviti mnoštvu umjetničkog blaga, počevši od očaravajućih sela raštrkanih duž cijele rute. Uključujući i ona gdje počinje i završava jedna od najljepših vinskih cesta u Italiji.

U podrumu renesansnih palača ili podrumima okruženim zelenilom vidjet ćete ogromne hrastove bačve u kojima dvije godine odležava dragocjeni Nobile di Montepulciano i tako poprima svoju tipičnu boju rubina.

Vino Nobile di Montepulciano vinska cesta
Vino Nobile di Montepulciano vinska cesta

Ili se možete pridružiti pikniku unutar vinograda gdje sazrijeva grožđe Sangiovese, neprikosnoveni protagonist proizvodnje vina ovog kraja.

U malim konobama (tavernama), kao i u luksuznim restoranima, također možete eksperimentirati s kombinacijama vina i sireva ili mesa koji su temelji lokalne kuhinje.

Vino je, posebno u Italiji, poezija zemlje.

Mario Soldati

4. Vinska cesta Val di Noto

Na Siciliji, posebno u dolini grada Noto, poznatog po svojim prekrasnim baroknim palačama, proizvode se mnoga poznata vina.

Moscato di Noto, Eloro i vrlo poznati Nero d’Avola samo su neki od primjera. Također, ne propustite najstarije talijansko vino, slatki Moscato di Siracusa koji se također proizvodi ovdje.

Dvije su rute ove vinske ceste. Prva ide dijelom uz more i ide od Syracuse do Pachina, gdje se nalazi prekrasna prirodna oaza Vendicari, a prolazi kroz Noto i Avolu. Nedaleko je i Modica, koju svakako vrijedi nakratko obići zbog svoje čokolade, ali i zbog arhitekture.

Val di Noto vinogradi
Val di Noto vinogradi

Druga ruta ide kroz unutrašnjost, opet počinje od Syracuse, ali skreće prema malom selu Palazzolo Acreide.

U oba slučaja imat ćete priliku posjetiti arheološke parkove, uključujući nekropolu Pantalica, najveću u Europi, ili se odmoriti na plažama okupanim čistim morem.

Sicilija uvijek ima toliko toga za ponuditi, ali posebno u ovom području proputovat ćete kroz takvu prirodu da će vam te scene zauvijek ostati u sjećanju.

3. Vinska cesta poluotoka Sorrento

U pokrajini Campania, u jednom od najljepših i najpoznatijih područja Italije, postoje tragovi proizvodnje vina još od davnina. Pompeji nisu daleko, što znači da su se vina s poluotoka Sorrento izvozila prije više od 2000 godina.

Ruta koja prelazi ovuda sastoji se od dva glavna kraka. Prvi se penje uz obronke planine Lattari, regije stoljetnih tradicija i neusporedivog pogleda. Ovdje su najčešće vinove loze Piedirosso, Aglianico i Uva Mosca.

Vinogradi Sorentinskog poluotoka
Vinogradi Sorentinskog poluotoka

Drugi krak Vinske ceste vodi uz prekrasnu obalu, a uključuje i otok Capri. Uva del Convento, Falanghina i Greco su među najuzgajanijim lozama. Vina dobivena od ovih i drugih trsova su i bijela i crna, blago pjenasta i karakterizirana intenzivnom aromom i voćnim okusom.

Zabavite se kušajući ih sve, zajedno s bezbrojnim tipičnim proizvodima. Od citrusa do tjestenine, od pizze do mozzarelle, da ne spominjemo maslinovo ulje, bit ćete zaista razmaženi izborom.

2. Put prosecca i vina Colli Conegliano Valdobbiadene

Prosecco, pjenušac koji se voli i kopira u Italiji i diljem svijeta, rođen je u Venetu.

U prekrasnom području između Venecije i Dolomita, preko kojeg prolazi Put Prosecca, također je stvorena prva talijanska enološka škola, 1876. godine.

Put od oko 90 km počinje u Coneglianu i završava u Valdobbiadeneu, a prelazi teritorij bogate povijesti. Ovdje možete posjetiti, na primjer, prekrasan samostan iz XVII. stoljeća u području San Pietro di Feletto i staru župnu crkvu iz XII.

Najljepši prizori su oni koji se vide sa Santo Stefana. Ovdje pogled puca preko zelenih brežuljaka na kojima raste grožđe od kojeg se proizvode lokalna vina.

Put prosecca i vina Colli Conegliano Valdobbiadene
Put prosecca i vina Colli Conegliano Valdobbiadene

Među drevnim selima, podrumima i šumama, u kojima imate priliku posjetiti posjetite dvorce, povijesne opatije i stare mlinove, postoje brojne kružne staze koje možete proći pješice.

Putovanje ovim krajolikom ne znači samo kušanje lokalnih vina, popraćeno izvrsnim narescima iz regije Veneto, već i divljenje umjetničkim djelima na temu vina.

1. Vinska cesta Chianti di Montespertoli

Nedaleko od Firence, u Montespertoliju, rađa se jedno od najpoznatijih talijanskih vina. To je Chianti, a ovaj koji se ovdje proizvodi posebno je pogodan za rezervu, dapače, rado ga cijene i najzahtjevniji sladokusci.

Istoimena Vinska cesta sastoji se od različitih puteva. Najpopularniji vijugavi Via Lucardese, od Monterpertolija do malog utvrđenog sela Lucarno, u čijoj se blizini nalazi i Muzej vina. Krećućiu se prema San Lorenzu također možete posjetiti prekrasan Pieve di San Piero u Mercatu s važnim muzejom sakralne umjetnosti.

Vinska cesta Chianti di Montespertoli
Vinska cesta Chianti di Montespertoli

Druga mogućnost je od Virginio do Ginestra Fiorentina, uz obaveznu pauzu za posjetu starorimske vile Vergigno, a zatim krenuti prema San Donato u Livizzanu.

Putem ćete pronaći ne samo podrume i nepregledne vinograde, već i uljare u kojima se proizvodi vrlo kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Tu su i pekare koje još uvijek rade zanatskim metodama. Na kraju, ali ne manje važno, ovo je i podneblje ukusnog bijelog tartufa.

Još jedno poznato vino ove regije je Vin Santo, koje uglavnom ide uz poznate cantuccije, suhe slatkiše iz Siene.

Izvor: Visit Italy

***

Sljedeće četiri klasifikacije vina čine talijanski sustav označavanja i pravne zaštite talijanskog vina:

  • DO – Denominazione di origine (“oznaka izvornosti”),
  • IGT – Indicazione geografica tipica (“oznaka geografske tipičnosti”),
  • DOC – Denominazione di origine controllata („kontrolirana oznaka izvornosti”)
  • DOCG – Denominazione di origine controllata e garantita (“kontrolirana i zajamčena oznaka izvornosti”).
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije