Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Ako imate ovih 10 osobina – spremni ste za vlastiti biznis

Shvatite ova ključna načela prije nego uopće razmislite o pisanju poslovnog plana s ciljem da pokrenete vlastiti biznis. Većina poslovnih savjetnika koje poznajem reći će da je pisanje poslovnog plana prvi korak za pokretanje vlastitog posla, ali vjerujem da je puno bitniji korak napraviti samoanalizu svojih stvarnih pokretačkih mogućnosti, energije i pretpostavki prije nego što uložite energiju i život u vlastiti posao.

Kao rezultat toga, možete prilagoditi svoj plan ili odlučiti da vođenje vlastitog posla nije san kakav ste mislili da bi mogao biti. Ipak ako Vam je motiv za pokretanje posla brzo bogaćenje, pokušaj bježanja od sadašnjeg šefa il niste osoba koja uživa u preuzimanju rizika, vjerojatno vam nije potreban stres pokušaja pokretanja posla i pisanja poslovnog plana.

Morate biti motivirani da vodite startup
Morate biti motivirani da vodite startup

Financa.ba donosi načela koja je preporučljivo imati ukoliko želite uspjeti s vlastitim startup-om:

1. Najprije identificirajte svoju strast i navedite alternative kako do toga doći.

„Za izumitelja je proizvod sve“, a upravljanje novčanim tijekovima u poslovanju može biti dio koji najmanje svakoga zanima. Zamijeniti postojeći dobro plaćen posao osnivanjem vlastitog biznisa koji će Vas činiti zadovoljnijim i produktivnijim. Ne možete stvarno uspjeti u životu ako niste sretni.

2. Procijenite svoje resurse kao i izvore financiranja.

Možda sanjate o razvoju nove tehnologije silicijskih čipova, ali malo istraživanja trebalo bi vam reći da većina disruptivnih rješenja zahtijeva milijarde ulaganja i više vremena nego što si možete priuštiti za nalazak tržišta. Treba biti realan, treba postaviti realne izazove koji su pristupačni i ne zahtijevaju „svjetska čuda“ za realizaciju.

3. Vodite se svojim snagama i interesima, a ne pričama iz druge ruke.

Često se nađemo u situaciji da nam sugovornici predlažu pokretanje posla u kojima iz njihove perspektive „leži“ zarada. Često stvari nisu onakve, kakvima se predstavljaju. Slušajte i druge ,ali vjerujte svojim uvidima. Ukoliko će Vam drugi davati ideje o poslovima života, preporučujem vam da ostanete tu gdje jeste dok ne budete sigurni u svoju ideju i rješenje.

4. Procijenite je li vaša željena ideja nova ili stara.

Ako ideja postoji već duži vrijemenski period, provjerite jeli tržište penetrira i dalje dovoljno dobru maržu. Pokušati primjer naći. Ipak je bolja ideja naći neku novu, svježu ideju na novom tržištu. Vrijeme je ključno u poslovanju, stoga brzo reagiranje s rješenjem uvijek poboljšava vaše izglede za bržim uspjehom.

Pokrenuli ste vlastiti startup
Pokrenuli ste vlastiti startup

5. Kalibrirajte svoju sposobnost da se izdignete iznad konkurenata i kopija.

U poslu će uvijek postojati netko s više novca, boljom lokacijom ili više resursa, spreman preuzeti vašu ideju i istisnuti vas. Trebate intelektualno vlasništvo, poput patenta, poslovne tajne ili stručnog znanja o procesu, koje će biti Vaša komparativna prednost nad konkurencijom.

6. Procijenite svoje veze, kako društvene mreže tako i financijske.

Ako nemate sljedbenike na društvenim mrežama, veze s influencerima ili poslovnim savjetnicima, malo je vjerojatno da ćete dobiti podršku za novi poslovni plan. Važnije od poslovnog plana može biti rano umrežavanje, web stranica i blog te izgradnja odnosa s ključnim stručnjacima u industriji.

7. Testirajte prototip rješenja prije izrade poslovnog plana.

Uspješne tvrtke izgrađene su oko rješenja koja rade, imaju tržište i koja su skalabilna. Mnogi poslovni planovi koje vidim izgrađeni su oko sna, s idealističkim troškovima, maržama i potražnjom kupaca. Ublažite svoju strast realističnim informacijama o minimalno održivom proizvodu prije nego što krenete u posao.

8. Provjerite svoju toleranciju na rizik, neizvjesnost i promjene.

Pokretanje i razvoj poslovanja zahtijeva da se osjećate ugodno, čak i uzbuđeno, pred izazovima nepoznatog. Ako poslovni plan vidite kao način uklanjanja neizvjesnosti, onda ga ne biste trebali izraditi jer će gotovo odmah zastarjeti. Svaki posao je rad u tijeku.

Digitalni startuo - ilustracija
Digitalni startuo – ilustracija

9. Izračunajte svoju potrebu za stjecanjem potrebnih vještina koje nedostaju.

Svako uspješno poslovanje zahtijeva fokus na pružanje rješenja, upravljanje poslovanjem i korisničku službu. Moguće je surađivati s drugima kako biste nadopunili svoje vještine, ali razmislite o tome da sada odvojite vrijeme za stjecanje iskustva u tim područjima ili daljnje obrazovanje prije nego što započnete s planom.

10. Testirajte svoju fizičku, mentalnu i emocionalnu stabilnost za putovanje.

Kreatori novih poslova često poraze sami sebe zanemarujući svoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Morate biti sigurni da možete izdržati mentalni i emocionalni stres, pronaći vremena za obitelj i pronaći ravnotežu između društvenih i fizičkih aktivnosti koje nisu na poslu.

U stvarnosti, poslovni plan najbolje se koristi za provjeru i učvršćivanje ovdje navedenih načela i pretpostavki za vašu situaciju, kao i za njihovo priopćavanje investitorima, vašem timu i drugim sastavnicama. Razrađivanje ideja i pisanje poslovnog plana najbolje je da uradite Vi, a ne neka stručna osoba. Pokretanje i vođenje poduzeća vrlo je osobna stvar, stoga budite spremni.

Autor: uredništvo Financa.ba
Prilikom preuzimanja ovog članka obvezno navesti financa.ba kao izvor i poveznicu (link) na članak

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije