Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Povijest francuskog vina i sira

Većina vina i sireva u Francuskoj specifični su za određenu regiju. To je djelomično zbog kulturne povijesti, ali također uvelike povezano s geografskim razlikama između različitih regija.

Povijest francuskog vina i sira vrlo je duga. Ne samo da se stoljećima u Francuskoj proizvode vino i sir, nego je njihova proizvodnja još uvijek vrlo aktualna u Francuskoj.

Regionalne sorte

Većina vina i sireva u Francuskoj specifični su za određenu regiju. To je djelomično zbog kulturne povijesti, ali također uvelike povezano s geografskim razlikama između različitih regija. Na primjer, grožđe koje se uzgaja u regijama Champagne i Alsace (sjever i sjeveroistok) u Francuskoj veoma se razlikuje od grožđa koje se uzgaja u Bordeauxu ili Provansi, koje su obje južne regije. U proizvodnji vina regija podrijetla je vrlo bitan faktor.

Regionalna vina

Na većini boca francuskog vina vidjet ćete izraz vin d’AOC. AOC je kratica za appellation d’origine contrôlée. Ovaj pečat odobrenja znači da je postojao postupak nadzora kako bi se osiguralo da je ovo vino, za koje se tvrdi da je npr. iz Chevernyja, doista proizvedeno u toj regiji. Ovaj proces ne samo da osigurava kontrolu kvalitete, već i štiti regionalnu povijest i tradiciju vina. Ako proizvođač uzgaja grožđe u Španjolskoj, a zatim na bocu stavi etiketu s natpisom vin de Bordeaux (vino iz Bordeauxa), to potkopava proizvodnju pravih vina iz Bordeauxa.

Iako nije nužno da su vina bez ove oznake vin d’AOC loša vina, ipak razmislite o tome da potražite ovu frazu kada kupujete vino u Francuskoj. Institut National d’Appelations d’Origine (Nacionalni institut za regionalna imena mjesta) osnovan je 1905. godine kako bi zaštitio poljoprivredne proizvode i njihovu povijest. Više od 100 godina ovaj institut osigurava da se regionalna povijest francuskog vina i sira ne preuzme u nacionalnu varijantu brieja ili općeg vin rougea (crnog vina).

Regionalni sirevi

Francuski sirevi dolaze iz mnogo različitih regija Francuske, a poput vina, različite regije specijalizirane su za različite okuse. Područja oko Pariza i na sjeverozapadu koncentrirana su na mekši brie i camembert, dok istočne regije proizvode više tvrdih sireva, poput ementala. Mnoge središnje regije proizvode varijante kozjeg sira, dok se u drugim regijama kravlje ili ovčje mlijeko češće koriste za izradu sireva. Nekoliko francuskih sireva uključuje grad ili regiju u kojoj se proizvode u nazivu samog sira. Na primjer, Brie de Meaux označava da ovaj određeni brie potječe iz regije Meaux. Povijesno gledano, ovo je važno za obavještavanje potrošača o okusu sira, ali ti se nazivi sve više koriste kao politička kontrola proizvodnje sira. Oznaka AOC koja je tako uobičajena na vinima ponekad se koristi i za informiranje potrošača koji kupuju sir.

Kulturna povijest francuskog vina i sira

Sir i vino su apsolutno središnji elementi francuske prehrane. U Francuskoj su ljudi tradicionalno jeli topli obrok usred dana, a zatim lakši (često hladan) obrok navečer. Ova tradicija prehrane podudara se s francuskom filozofijom zatvaranja svega usred dana radi zasluženog odmora. Djeca idu kući iz škole, a odrasli idu kući da zajedno ručaju. To se postupno mijenja, ali općenito ćete vidjeti da je to istina kada posjetite Francusku.

Bonton vina i sira

Odrasli Francuzi općenito piju vino usred dana. Kolege često, umjesto kući, odu zajedno na ručak, a čaša ili dvije vina smatraju se uobičajenom praksom. Vino je oduvijek bilo sastavni dio francuskog stola za blagovanje, piše lovetoknow.com

Francuski bonton za objedovanje kaže da treba pričekati da im netko drugi za stolom napuni čašu. Sa sirom je suprotno. Pladanj sa sirom donosit će se oko stola i trebali biste uzeti po malo od svakog sira koji biste željeli pojesti i staviti ga na tanjur. Tradicionalno, kruh je postavljen na stol, a vi odlomite komade kruha veličine zalogaja i premažite sir sa svog tanjura na svoj zalogaj kruha.

Kulturološki gledano, vino i sir središnji su elementi francuskog obroka. Srećom, budući da su mnoge varijante i okusi vina i sira izvrsni, lako je razumjeti zašto je to tako.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije