Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Uvozne cijene u Njemačkoj na najvišoj razini od 1974.

Uvozne cijene u Njemačkoj porasle su u kolovozu najsnažnije od ožujka 1974. godine, potaknute višestruko višim cijenama plina i struje, ali i gnojiva, pokazali su u petak podaci statističkog ureda Destatisa.

Uvozne cijene bile su u kolovozu više za 32,7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 28,9-postotnog rasta u srpnju, prenosi Seebiz.

Uvoz energije bio je više nego dvostruko skuplji nego u kolovozu 2021. Destatis izdvaja poskupljenje uvezenog plina, čije su cijene bile četiri puta veće nego u prošlogodišnjem kolovozu. U odnosu na srpanj porasle su gotovo 50 posto.

Još je više na godišnjoj razini poskupjela struja, čije su cijene na burzi gotovo ušesterostručene. U odnosu na srpanj također su porasle gotovo 50 posto.

Ugljen je bio tri puta skuplji nego u prošlogodišnjem kolovozu dok su cijene nafte uvećane 58,8 posto.

Ako se isključe energenti, uvozne su cijene u kolovozu bile više za 13,2 posto.

Snažno su porasle i cijene uvezenih gnojiva i ljepila, koje su više nego udvostručene u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Uvezena hrana bila je skuplja za četvrtinu.

Na mjesečnoj razini je inflacija uvoznih cijena porasla na 4,3 posto, s 1,4 posto u prethodnom mjesecu. Očekivalo se povećanje za 2,0 posto. Istodobno je inflacija izvoznih cijena iznosila 18,6 posto, u odnosu na 17,0 posto u srpnju.

Najviše su poskočile cijene izvezenih energenata, koje su bile više nego tri puta veće nego u kolovozu 2021., utvrdio je statistički ured, izdvojivši više nego četiri puta višu cijenu izvezenog plina.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije