Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Cijene nafte opet rastu – čeka li nas novo poskupljenje goriva?

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom. Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 10 posto i dosegnule najviše razine u pet tjedana jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje ‘crnog zlata’ od studenoga.

Cijena se primakla sto dolara

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna 11 posto, na 97,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16,5 posto, na 92,64 dolara. Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od studenoga za dva milijuna barela dnevno.

Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u kolovozu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 milijuna barela dnevno. Opskrba će zapravo biti smanjena za milijun do 1,1 milijun barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 tisuća barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman, a prenosi Novi List.

Samo mjesec dana kasnije Europska unija uvest će embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako tijesno opskrbljenom tržištu.

Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja (proizvodnje) bit će vjerojatno povratak cijena nafte na razinu od 100 dolara. No, rast cijena ograničit će vjerojatno sve nepovoljniji trendovi u gospodarstvu.

rekao je Stephen Brennock iz PVM-a

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom.

Cijena nafte ilustracija - financa.ba
Cijena nafte ilustracija – financa.ba

Rast cijena nafte bez obzira na recesiju

Naime, zbog visoke inflacije, središnje banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast gospodarstava, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Očekuje se da će na idućim sjednicama američki FED i Europska središnja banka ponovno povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Zahvaljujući rastu u protekla dva tjedna, cijene nafte odmaknule su se od najnižih razina od siječnja. Ipak, i dalje su daleko niže nego u ožujku, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišoj razini otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

Budući da se cijena barela u Londonu sada stabilizirala unutar raspona od 90 do 100 dolara, OPEC+ će vjerojatno biti zadovoljan ishodom, unatoč još uvijek vrlo neizvjesnim izgledima za gospodarstvo.

rekao je Craig Erlam iz tvrtke OANDA

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku gospodarstava od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 25 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije