Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Talijanska farma stočni otpad pretvara u gorivo

Održiva ekološka rješenja vode nas u bolju budućnost. Farma krava na sjeveru Italije uspjela je ostvariti potpunu kružnu održivu ekonomiju – od farme do pumpe.

Proizvodnja energije i goriva za automobile od stočnog otpada. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali to se dešava na farmi u blizini Piacenze. Otpad koji nastaje od 600 krava pomože vozačima da uveliko smanje troškove goriva za svoje automobile.

Prvobitno posvećeni uzgoju i prodaji mlječnih proizvoda, vlasnici ovog obiteljskog poduzeća su odlučili da naprave korak naprijed.

Benzinska pumpa na kojoj se prodaje gorivo proizvedeno od stočnog otpada
Benzinska pumpa na kojoj se prodaje gorivo proizvedeno od stočnog otpada

Tijekom posljednjih nekoliko godina, započeli smo projekt koji nam omogućava da proizvodimo obnovljivu energiju i da imamo stvarnu kružnu ekonomiju. Mislim, možemo proizvoditi energiju iz stočnog otpada, zajedno sa poljoprivrednim nusproizvodima“, kaže Nicoletta Cella, vlasnica farme i benzinske pumpe.

Iza farme, posebna struktura izvlači bio-metan iz životinjskog otpada i transportira ga odmah na pumpi, gdje kupci dobiju jeftinije gorivo. Proces se odvija direktno od proizvođača do potrošača, kroz nekoliko metara male žute cijevi, a cijena tako dobijenog goriva je upola niža od tržišne.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije