Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Prosječna plaća pokriva svega 39 posto potrošačke košarice u FBiH

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 2.852,37 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj ove godine iznosila je 1.122 KM, prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 39,34 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 17,99 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine – prehrana (43,68 posto), stanovanje i komunalne usluge (12,77 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,86 posto), obrazovanje i kultura (9,82 posto), odjeća i obuća (14,72 posto), prijevoz (4,84 posto), te održavanje domaćinstva ( 6,31 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije