Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Ulagati novac u nekretnine (kao zaštitu od inflacije)? Pročitajte što o tome kaže poznati hrvatski ekonomist

U svim životnim područjima cijene rastu, a tržište nekretnina nije iznimka. O tome koliko su porasle cijene, zašto i što možemo očekivati u narednom razdoblju kada je kupovina ili prodaja nekretnina u pitanju govorili su gosti emisije Dobro jutro Hrvatska stručnjak za nekretnine Boro Vujović te profesor i ekonomski stručnjak Damir Novotny

U svim životnim područjima cijene rastu, a tržište nekretnina nije iznimka. O tome koliko su porasle cijene, zašto i što možemo očekivati u narednom razdoblju kada je kupovina ili prodaja nekretnina u pitanju govorili su gosti emisije Dobro jutro Hrvatska stručnjak za nekretnine Boro Vujović te profesor i ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Vujović je potvrdio da statistike pokazuju porast cijena nekretnina u posljednjih godinu dana. Od početka godine bilježimo rekordan rast, što se vidi i po traženim, ali i realiziranim cijenama na tržištu nekretnina.

Novotny je objasnio koji su sve faktori utjecali na ovakvu situaciju.

Kao i kod svakog drugog tržišta ponuda i potražnja definira cijenu. Ako nema dovoljno stambenih jedinica na tržištu… Kad gledamo proteklih 20 godina vidimo da je broj novih stanova koji su ponuđeni na tržištu pao nakon krize 2009. i to radikalno‘, naglasio je Novotny, javlja HRT.

Nema dovoljno novih stanova. Netko će pitati kako je uopće moguće da u zemlji u kojoj ima 2.400.000 stambenih jedinica, a samo 1.400.000 kućanstava, postoji potražnja stanova? Kvaliteta stanovanja se svake godine povećava. Zahtjevi se povećavaju. Pa tako stare stambene jedinice kakvih je bezbroj po našim gradovima još iz prošlog i pretprošlog stoljeća, kao što je donjogradska četvrt u gradu Zagrebu, ne zadovoljava više kriterije stanovanja. Naravno da je i potres učinio svoje. Ali imamo prastaru naviku da Hrvati svoje viškove, štednju, nastoje pretvoriti u nekretninu. Gotov novac u beton‘, istaknuo je.

Rekao je da je to potpuno pogrešno.

‘Stan nije novac. Ali rentijerska ekonomija je u Hrvatskoj prevladala pa se svi nadamo da ćemo ulaganjem u nekretnine još dodatno zaraditi. I kako bi Kekin rekao: ‘oni koji će raditi ti će biti i uhićeni”, ističe.

‘Da nekretnina radi za nas to nije moguće. I nedostatak poreza na nekretnine… Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja nema porez na nekretnine. Protiv njega je velik otpor javnosti, upravo jer se dobar dio tih praznih nekretnina koristi u rentijerskoj ekonomiji, rekao bih sivoj ekonomiji‘, naglasio je, piše Tportal

 

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije