Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Popularni alati za rad preslikani u metaverzum

Uskoro biste "obične virtualne sastanke" koji su vam možda i dosadili, mogli imati priliku preseliti u metaverzum i njegovu virtualnu stvarnost. A tamo će vas dočekati Word, Excel, PowerPoint, Outlook…

Svijet polako izlazi iz pandemije, ali se radni zadaci i dalje obavljaju na daljinu, hibridno, u uredima, od kuće, na putu i slično. U skladu s tim trendom, koji vide kao nepovratan, u Microsoftu i Meti imaju ideju kako ostvariti bolje međuljudske odnose, a da svi i dalje ostanu tamo gdje jesu. Njihov plan je, naime, u virtualnu stvarnost, odnosno metaverzum, preslikati popularne alate za rad i suradnju.

Microsoft je tako s Metom dogovorio da će u Metaverse, njihov planirani virtualni svijet i sveobuhvatnu platformu za rad, igru i druženje, donijeti svoj set uredskih aplikacija Office. U tome ih ohrabruje istraživanje Work Trend Index, prema kojemu 50% pripadnika milenijske i generacije Z smatra da će u naredne dvije godine barem dio svojeg posla obavljati virtualno, u metaverzumu.

Virtualno sastančenje

Za početak, Microsoft će donijeti iskustvo virtualnih sastanaka iz aplikacije Teams na VR uređaje Meta Quest. Spojem tih tehnologija korisnici će moći, ako to baš jako žele, svojim mobitelima, VR naglavnicima ili računalima, sudjelovati u sastancima organiziranima u virtualnim konferencijskim dvoranama. VR uređaji će im omogućiti, navodno, da se povežu i surađuju kao da sjede u istoj prostoriji.

Tamo će moći komunicirati, gledati istu prezentaciju, ali i zajednički raditi na dokumentima unutar Worda, Excela, PowerPointa, odnosno obavljati sve zadatke koje bi odrađivali i da su zaista fizički na sastanku. Nakon preslikavanja uredskih aplikacija u virtualni svijet, sljedeći će korak biti i inačica cloud operacijskog sustava Windows 365 za metaverzum. Budući da je inicijativa namijenjena poslovnim korisnicima, radit će se i na donošenju Azure Active Directoryja i Microsoft Intunea u Metaverse.

Povrh toga, suradnja Mete i Microsofta donijet će i iskustvo igranja u virtualni svijet, pa će podrška biti aktivirana i za Xbox Cloud Gaming. Budući korisnici platforme Meta Quest imat će prilike u svojim VR naglavnicima streamati igre s Xboxa.

Izvor: Bug

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije