Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Šta je Padel – najbrže rastući sport u svijetu

Jedan od najbrže rastućih sportova trenutno u svijetu je padel. To je je sport s reketom koji kombinira elemente tenisa, skvoša i badmintona. Igra se isključivo u parovima, a igrališta postoje na otvorenom kao i u zatvorenom. Padel koristi isti sustav bodovanja kao tenis. Iako još relativno mlad sport, procjenjuje se da ga u svijetu igra oko 10 milijuna ljudi s ozbiljnim trendom rasta.

Kratka povjest Padel-a

Ovaj sport je izmislio Enrique Corcuera u meksičkom Acapulcu 1969. godine. Trenutno najviše aktivnih igrača ima u Španjolskoj i njenim bivšim kolonijama, posebno u Meksiku, Argentini i Čileu. U Europi relativno je popularan u Italiji i Andori. Počinje se brzo širiti u Europi, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zašto je Padel atraktivan kao sport

Padel se smatra aktivnošću koja, ako je se igra u visokom intenzitetu, može u sat vremena potrošiti i do 600 kalorija, što ga svrstava među sportove s najvećom potrošnjom kalorija. Upravo radi ove visoke potrošnje, padel je sport koji doprinosi mršavljenju jer značajno olakšava postizanje kalorisjkoga deficita, najvažnijeg preduvjeta za skidanje viška kilograma.
Osim što troši jako puno kalorija (naravno ovisno o intenzitetu igre) padel je sport koji ima i niz drugih prednosti, među kojima se ističu doprinos mišićnom tonusu i poboljšavanje agilnosti.

Padel igralište ilustracija financa.ba
Padel igralište ilustracija financa.ba

Igralište i pravila

Igralište za padel je dugačko 20 metara i širok 10 metara sa stražnjim staklenim zidovima do visine od 3 metra, a bočni zidovi su najčešće veličine 4 metra. Na sredini igrališta je mreža koja dijeli polje na dva dijela. Najveća visina u sredini je 88 cm, s obje strane se povećava na 92 ​​cm. Poen započinje servisom kojim se mora pogoditi u suprotni kvadrat. Servis se izvodi udarcem ispod ruke, uz dopuštena 2 pokušaja.

Lopta prvo mora udariti u tlo, a potom je se smije udariti reketom. Također (kao u skvošu), stranice igrališta se mogu koristiti u igri, a prilikom vraćanja loptice, može se koristiti prozore na svojoj strani terena prije upućivanja lopte u suparnički teren. Volej udarci su dopušteni u igri.

Padel igrališta
Padel igrališta

Oprema

Za padel su vam potrebni reket i loptice. Reketa je čvrsta bez žica. Veličinom je manja od rekete za tenis, ali je 340 i 370 grama, te je teža od teniske rekete. Ovisno o kvaliteti okviri rekete se proizvode od karbona ili od plastike, dok je udarna površina od etilen-vinil acetata, odnosno jedna vrste čvrste pjene. Padel loptice imaju oblik i boju kao teniske loptice koje se mogu koristiti, ali se ne preporučuju.

Padel reketa
Padel reketa

Padel u Bosni i Hercegovini

Nismo bili u mogućnosti naći na internetu da postoji padel klub s adekvatnim uvjetima za igru u Bosni i Hercegovini. Kad su u pitanju susjedne zemlje, Hrvatska i Srbija nude mogućnost učenja i igranja padel-a u dvoranama i vanjskim igralištima namjenski napravljenima. Zainteresirani entuziasti iz Bosne i Hercgovine po opremu i prve partije padel-a će morati u susjedne zemlje, a nadamo se da će financa.ba imati priliku uskoro pisati o prvom padel klubu u Bosni i Hercegovini.

Kratko objašnjenje pravila padel-a
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije