Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Bakar kao vjesnik ekonomskih ciklusa – kakva mu je budućnost?

Cijene bakra, kao i većine ostalih sirovina, rasle su u posljednje dvije godine, a potom su u lipnju ove godine doživjele značajan pad. Što možemo očekivati u budućnosti?

Bakar je na financijskim tržištima poznat kao vjesnik ekonomskih ciklusa. Kad njegova cijena poraste, predviđa se rast globalne ekonomije. Kad cijene padnu, to može biti najava recesije. Inače, slično bakru, u lipnju ove godine pale su i cijene ostalih sirovina. U svakom slučaju, od tada se govori da će zbog sve restriktivnije monetarne politike središnjih banaka doći do usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Cijena sirovina također ovisi o ponudi i potražnji. Daleko najveći potrošač bakra je Kina. Bakar se koristi u razne svrhe, ali uglavnom kao vodič električne energije. Dakle, on je osnovni materijal od kojeg se izrađuju kabeli za prijenos električne energije, a sadrže ga i svi električni uređaji.

Hladi se i kinesko gospodarstvo, a uglavnom su problemi u sektoru nekretnina, gdje je prodaja novih stanova znatno usporena zbog prezaduženosti građevinskih tvrtki, a građevinarstvo je i veliki potrošač bakra. No, to ne znači da se očekuje smanjena potražnja za bakrom.

Budući da je bakar dobar vodič električne energije (bolji vodiči su samo plemeniti metali, čija je cijena znatno viša), koristi se za izradu prijenosnih mreža za električnu energiju. Prijelaz na obnovljive izvore električne energije predviđa izgradnju solarnih i vjetroelektrana. Takve elektrane obično se nalaze u udaljenijim područjima gdje ne postoji mreža za prijenos proizvedene energije.

Vezane objave

Stoga će se sadašnje mreže morati nadograditi i modernizirati, a za to će biti potrebne velike količine bakra. Čak bi i automobili u budućnosti mogli biti električni. Međutim, električni automobili imaju puno više žica u sebi nego automobili na fosilna goriva, pa će to također povećati potražnju za bakrom. U prilog sve većoj potražnji govori i trend digitalizacije. Računala, kao i druge električne uređaje, teško je zamisliti bez bakrenih žica.

Najveći proizvođač bakra je Čile. Trenutne cijene ne potiču ulaganja u otvaranje novih rudnika, što bi moglo značiti da ćemo za nekoliko godina imati manjak bakra na tržištu, što će znatno podići cijene ovog metala.

Investicijska banka Goldman Sachs predviđa da će se cijene bakra gotovo udvostručiti do 2025. Naravno, ovo je pod pretpostavkom da se kapacitet proizvodnje bakra povećava sporije od potražnje.

Moguće je da cijene neće tako brzo rasti ako se osigura recikliranje bakra, što bi pridonijelo manjoj količini otpada, manjoj potrošnji energije za proizvodnju bakra, a ne i najmanje važno, negativan utjecaj rudnika na lokalni okoliš bio bi manja, budući da obrada metala nije baš prijateljska prema okolišu. U protivnom će potrošnju bakra smanjiti tržište s visokim cijenama ovog metala.

Izvor: Seebiz

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije