Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Rast minimalnih mirovina u FBiH

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu, usvojila inicijativu o povećanju najnižih mirovina, koju je pripremio premijer Federacije BiH.

Federalna ministrica financija, federalni ministar rada i socijalne politike i Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje zaduženi su da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže mirovine u FBiH u najvišem mogućem postotku, u skladu sa odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH.

Inflacija prvo pogađa najugroženije

U obrazloženju inicijative za povećanje najnižih mirovina je navedeno da se Federacija BiH suočava sa značajnim inflatornim pritiscima. Iako je rast cijena izazvan vanjskim faktorima, prije svega kao posljedica globalne pandemije i rata u Ukrajini, Vlada FBiH je već poduzela niz mjera kako bi zaštitila najranjivije kategorije.

Vlada Federacije

U 2022. godini su već povećane mirovine i braniteljske naknade, te značajno veća sredstva izdvojena za poljoprivredu i robne rezerve s ciljem intervencije na cijene hrane. Također, usvojeni su zakoni koji pružaju materijalnu podršku određenim kategorijama, poput roditelja njegovatelja i djece koja dolaze iz materijalnog ugroženih porodica. Konačno, nemajući mogućnost da utiče na cijene plina i nafte, FBiH nastavlja sa subvencioniranjem cijene električne energije za domaćinstva, te ograničavanje marži kako bi spriječila moguće zloupotrebe trenutnog stanja radi ostvarivanja većih profita.

Također, u inicijativi je navedenno da je rast javnih prihoda u prvih šest mjeseci 2022. godini omogućio Vladi Federacije BiH da dodatno intervenira u vidu pružanja jednokratne financijske pomoći u iznosu od 100 KM kategorijama koje su posebno pogođene inflacijom, a radi se o umirovljenicima, korisnicima prava braniteljsko-invalidske zaštite, osobama sa invaliditetom, civilnim žrtvama rata, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći i nezaposlenim osobama.

Uvažavajući činjenicu da su umirovljenici posebno teško pogođeni inflatornim udarima, te mogućnost intervencije na osnovu Zakona o umirovljeničkom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, Vlada je opredijeljena da poveća najniže mirovine u FBiH. Na ovaj način, Vlada ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije