Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Booking.com pod istragom u Španjolskoj

Booking.com bi se mogao suočiti s novčanom kaznom u rasponu od 100.000 eura do više od 10 milijuna eura po prekršaju.

Španjolski regulator za tržišno natjecanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio pokušava li digitalna platforma Booking.com istisnuti konkurenciju online putničkih agencija u rezervaciji hotelskog smještaja.

Istraga je pokrenuta temeljem dvije pritužbe koje su podnijeli Španjolsko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridska udruga hotelijera, objavila je u ponedjeljak agencija za zaštitu tržišnog natjecanja CNMC.

Udruge tvrde da je Booking.com hotelima u Španjolskoj nametnuo nepravedne uvjete i primijenio mjere koje mogu imati učinak istiskivanja drugih online putničkih agencija i online prodajnih kanala, prenosi Seebiz.

“Mi stvarno želimo da se ta praksa okonča”, rekao je Reutersu predsjednik AEDH-a Manuel Vegas.

Regulator je objavio da postoje „opravdani razlozi” za sumnju da je platforma možda prekršila španjolske zakone o tržišnom natjecanju i članak 102. Ugovora o funkcioniranju EU-a koji tvrtkama zabranjuje zlouporabu dominantnog položaja na tržištu, navodi se u priopćenju.

Neke od spornih praksi možda predstavljaju zlouporabu dominantnog položaja Booking.coma u odnosu na konkurentske brokerske usluge koje hotelima nude razne online agencije, tumače u CNMC-u.

Dodaju i da je Booking.com možda iskorištavao španjolske hotele koji o njemu financijski ovise, ne navodeći primjere spornih praksi.

CNMC će istražiti slučaj tijekom idućih 18 mjeseci i saslušati argumente obje strane. Ako utvrdi da je prekršen zakon, Booking.com bi se mogao suočiti s novčanom kaznom u rasponu od 100.000 eura do više od 10 milijuna eura po prekršaju.

Madridsko udruženje hotelijera nije odmah odgovorilo na Reutersov upit da komentira vijest o pokretanju istrage.

Iz Booking.coma je priopćeno da će surađivati sa CNMC-om u istrazi kako bi odgovorili na sva pitanja u vezi s poslovanjem u Španjolskoj.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije