Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Novi paket mjera za ograničenje cijena prirodnog plina

Europska komisija predložila je paket novih mjera za smanjenje cijene prirodnog plina i za osiguranje opskrbe ove zime. Ipak, među predloženim mjerama nema ograničenja veleprodajnih cijena plina, prenosi Fena.

Prijedlog uključuje zajedničke nabave prirodnog plina, privremeni mehanizam za ograničavanje visokih cijena dok se ne razvije novi indeks za trgovanje plinom koji će uključivati i tekući prirodni plin (LNG), te nove mjere za transparentnu uporabu infrastrukture, solidarnost među zemljama članicama te smanjenje potražnje za prirodnim plinom.

Većina ugovora o plinu u Europi indeksirana je prema glavnoj europskoj burzi prirodnog plina u Nizozemskoj, TTF.

Taj indeks se odnosi na plin koji se dostavlja plinovodom i ne odnosi se na cijene transakcija ukapljenog tekućeg plina.

Komisija želi stvoriti dodatni indeks za ukapljeni prirodni plin (LNG).

Trenutno se uvozna cijena ukapljenog plina temelji na TTF-u, koji više nije primjeren odraz tržišne stvarnosti jer na njega utječu infrastrukturna uska grla u sjeverozapadnoj Europi i podložan je ruskim manipulacijama kod isporuka prirodnog plina.

Prema predloženoj uredbi, Agencija za suradnju energetskih regulatora (ACER) dobila je zadatak da izradi objektivni alat za procjenu cijena, najkasnije dva tjedna od stupanja uredbe na snagu, a do 31. ožujka 2023. godine treba odrediti referentnu vrijednost uvoza LNG-a u EU.

Uvest ćemo privremeni mehanizam za ograničavanje previsokih cijena ove zime, dok razvijamo novu referentnu vrijednost kako bi se LNG-om trgovalo po pravednijoj cijeni.

Ursula von der Leyen
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije