Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Žene na rukovodećim pozicijama sve češće daju otkaz

Muškarci i dalje imaju prednost u odnosu na žene kada je riječ o unaprjeđenju na više menadžerske pozicije. Kada žene dođu do rukovodećih funkcija imaju veće šanse da će im potkopavati autoritet nego njihovim muškim kolegama i da će pojedini njihovi napori ostati nepriznati.

One su sada, nakon pandemije, također sklonije odustajanju nego ikada ranije zbog nezadovoljstva na poslu, prema izvješću o ženama na radnom mjestu za 2022. iz velike godišnje studije koju je proveo McKinsey & Company u partnerstvu sa LeanIn.Org.

Među ispitanim poslodavcima, izvješće je otkrilo da na svakih 100 muškaraca koji su napredovali sa početnog nivoa do menadžera, samo 87 žena “ide gore” na ljestvici. Sve u svemu, 60 posto menadžera u analiziranim podacima bili su muškarci, prenosi BIZlife.

Već osmu godinu zaredom, odbijanje da ih se promovira na menadžerske funkcije sputava žene. Kao rezultat toga, muškarci značajno nadmašuju žene na nivou menadžera, a žene to nikada ne mogu sustići. Jednostavno je premalo žena da bi se unaprijedile na više rukovodeće pozicije.

Šefovi su pretežno i muškarci, navodi se u izvješću. Samo jedan od četiri šefa bila je žena.

Prepreke sa kojima se žene lideri i dalje suočavaju

Dok žene jednako kao i muškarci traže više pozicije, kada su na njima, imaju tendenciju suočiti se sa više mikroagresija koje potkopavaju njihov autoritet i šalju signale da će teško napredovati, tvrdi studija McKinsey/LeanIn.Org.

Utvrđeno je da je 37 posto žena lidera (definiranih kao menadžer ili više) izjavilo da je imalo kolegu koji je preuzeo zasluge za njihovu ideju u usporedbi sa 27 posto muškaraca lidera. I dvostruko je veća vjerojatnost da će ih zamijeniti za nekog mlađeg muškog kolegu.

Sveukupno, žene lideri također imaju dvostruko veće šanse da troše značajno vrijeme i energiju podržavajući dobrobit zaposlenih i potičući raznolikost, jednakost i inkluziju, ali neće biti nagrađene za to, navodi se u izvješću.

Od anketiranih žena lidera, 40 posto je reklo da njihova različitost i napori za inkluziju nisu priznati u pregledima učinka.

Žene su spremnije boriti se kako bi dobile ono što žele

Žene koje su uspjeli doći do rukovodećih pozicija pokazale su da traže više od svog posla i spremne su uskočiti, kada je potrebno, da bi ga dobile, pokazalo je izvješće.

Otprilike polovina, 49 posto, ispitanih žena lidera izjavila je da je fleksibilnost među njihova tri glavna razmatranja kada odlučuju hoće li se pridružili ili će napustiti kompaniju u odnosu na 34 posto muškaraca lidera.

Ženski lideri imaju 1,5 puta veću šansu od svojih muških kolega napustiti posao kako bi potražile poziciju kod poslodavca koji je više posvećen raznolikosti, jednakosti i inkluziji.

Žene lideri napuštaju svoje kompanije po najvećoj stopi ikada, a jaz između žena i muškaraca lidera koji napuštaju najveći je ikada.

Kompanije koje su zainteresirane više zaposlenih žena postaviti na lidersko mjesto mogu posebno zabilježiti nalaz studije: Među ispitanim ženama koje su mlađe od 30 godina, skoro dvije trećine je reklo da bi bile više zainteresirane za napredovanje na poslu kada bi vidjele lidere koji pokazuju onu vrstu ravnoteže između posla i privatnog života koju žene traže za sebe.

“Kompanijama koje ne poduzmu nikakve mjere može postati sve teže regrutirati i zadržati sljedeću generaciju žena lidera“, napisali su autori studije.

Izveštaj McKinsey/LeanIn.Org zasnovan je na anketi više od 40.000 zaposlenih iz 55 kompanija, intervjuima sa nekoliko desetina ispitanika, kao i na istraživanju, kanalu talenata i drugim podacima iz 333 kompanije.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije