Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Od početka stoljeća promijenila se lista najvećih svjetskih kompanija

Na listi se nalazi osam američkih tvrtki, jedna kineska i jedna iz Saudijske Arabije, a dominira tehnološki sektor.

Lista deset najvećih svjetskih kompanija doživjela je velike promjene u posljednjih dvadesetak godina. Visualcapitalist.com objavio je animirani grafikon koji pokazuje kako se poredak 10 najvećih mijenjao pod utjecajem megatrendova i velikih kriza

U srpnju 2022. deset najvećih svjetskih kompanija imalo je ukupnu tržišnu kapitalizaciju od gotovo 12 bilijuna dolara. Na listi se nalazi osam američkih tvrtki, jedna kineska i jedna iz Saudijske Arabije, a dominira tehnološki sektor.

Treba naglasiti da je tržišna kapitalizacija samo jedan od mnogih pokazatelja koji se mogu koristiti prilikom vrednovanja tvrtke. Jednostavno rečeno, tržišna kapitalizacija mjeri ukupnu cijenu dionica tvrtke u optjecaju. Teorijski govoreći, to je cijena koju bi netko platio ako želi odmah kupiti tvrtku po trenutnim cijenama dionica,prenosi tportal.

No dok tržišna kapitalizacija pruža uvid u vrijednost kapitala u određenom trenutku, izračun fer vrijednosti daleko je kompliciraniji i nijansiraniji. Uostalom, tržišna cijena dionica možda ne odražava stvarnu vrijednost poslovanja. Da bi se dobila fer vrijednost, prilikom preuzimanja kompanija obično se uzimaju u obzir brojni pokazatelji, poput omjera cijene i prodaje (P/S), omjera cijene i zarade (P/E) ili povrata na kapital (ROE).

Prije dva desetljeća oni koji su činili popis najvećih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji bili su radikalno drugačiji, a kako su godine odmicale, megatrendovi u nastajanju i tržišni osjećaji više su puta mijenjali karte, piše Visualcapitalist.com.

U posljednja dva desetljeća raspoloženje ulagača mijenjalo se kako su se mijenjali gospodarski trendovi, a promijenile su se i vrste tvrtki koje je tržište cijenilo.

Izvor: tportal

Primjerice, tehnološke i telekomunikacijske tvrtke bile su velike u ranim 2000-ima jer je investitore zaintrigirao naizgled beskrajan potencijal novouvedenog interneta.

Usred dot-com mjehura početkom 2000-ih investitori su nemilice ulijevali novac u tehnološke startupe povezane s internetom. Kako se usvajanje računala i interneta ubrzavalo, ulagačima je bilo jedino važno da dovoljno ‘rano uđu’ prije nego što te tvrtke počnu ostvarivati profit. Ovaj sentiment odražavao se u pretjeranoj tržišnoj kapitalizaciji tehnoloških i telekomunikacijskih tvrtki za koje se smatralo da imaju koristi od internetskog procvata.

Dot-com groznica trajala je neko vrijeme, ali nakon pucanja mjehura početkom 2004. popis 10 najvećih znatno se promijenio. U to je vrijeme Microsoft izgubio prvo mjesto od General Electrica, kompanije koja je imala tržišnu kapitalizaciju od 309 milijardi dolara. Zatim su kasnih 2000-ih energetske kompanije, kao što su ExxonMobil, PetroChina, Gazprom i BP, preuzele vodeća mjesta jer su cijene nafte skočile znatno iznad 100 dolara po barelu.

No nakon razdoblja u kojem su se smjenjivale raznolike kombinacije tvrtki po djelatnostima, uključujući ulazak brojnih neameričkih tvrtki na listu, napravljen je pun krug i big tech je ponovno u središtu pozornosti, ali prvo mjesto danas drži saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco te vrijedi više i od Applea.

Izvor: tportal

Četiri od pet najvećih tvrtki su u sferi visoke tehnologije, a šesta je Tesla, klasificirana kao automobilska kompanija. No mnogi ulagači o njoj razmišljaju kao o tehnološkoj tvrtki koja povezuje internet i automobile.

Tehnološke tvrtke imale su dobre rezultate tijekom pandemije koronavirusa, ali vjerojatno neće biti imune na aktualni rast kamatnih stopa i opće usporavanje svjetskog gospodarstva.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari odvijati 2023. i koje će tvrtke uspjeti ostati na vrhu tijekom svih previranja.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije