Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Kako je Steve Jobs motivirao zaposlenike da daju najbolje od sebe

Suosnivač Applea Steve Jobs bio je poznat kao drzak i s njim je bilo teško raditi. Ipak, ne možemo negirati činjenicu da je Jobs nadahnuo najsjajnije talente da slijede njegovu viziju i stvore nevjerojatne proizvode.

Jobs je pokazao bit dobrog vodstva: tvrtku izgradite na uvjerljivoj viziji, zaposlite najpametnije ljude i dajte timu sve što je potrebno da im pomognete da ostvare svoje ciljeve. To znači postaviti najbolje okruženje za rad. Zato ova Jobsova brza lekcija o vodstvu ostaje omiljena:

Produktivnost ne možete narediti; morate osigurati alate koji će ljudima omogućiti da postanu najbolji.

Steve Jobs

Jobs je prije više od dva desetljeća znao nešto što većina rukovoditelja tek sada počinje shvaćati. Tvrtke koje ulažu u svoje zaposlenike kako bi postali najbolji, ulažu u vlastitu budućnost. Ima smisla dati zaposlenicima vještine i alate koji su im potrebni da bi se susreli s kupcima kako bi riješili teške izazove.

Kako bi se to postiglo u većoj mjeri da bi se utjecalo na organizacijske promjene, postoji nekoliko inicijativa rukovođenja koje se moraju provoditi dosljedno tijekom vremena:

1. Dajte svojim ljudima slobodu

U gospodarstvu temeljenom na znanju, pravi je pristup dati pametnim ljudima ključeve za samostalno rješavanje problema. U organizacijama s visokim učinkom, informacije se otvoreno dijele na manje razina izvješćivanja, a ljudi ih mogu koristiti za brzo donošenje pravih odluka. Polazište je osnažiti radnike dajući im alat koji im je trenutno najpotrebniji za donošenje odluka: autonomiju. Radnici trebaju prave podatke, uvide i tehnologiju za donošenje visokokvalitetnih odluka. Davanje ovakve vrste povjerenja i moći u ruke radnika smatra se ključnim za agilnost i uspjeh.

2. Dajte im puno povratnih informacija

Prema istraživanju Gallupa, druga najčešća pogreška koja dovodi do fluktuacije je nedostatak komunikacije. Menadžeri moraju izaći iz vlastitih zona udobnosti kako bi svojim najboljim talentima dali smjernice, davali im redovite povratne informacije o njihovom performansu i razjasnili ciljeve i očekivanja, posebno tijekom promjena.

3. Dajte im prostora

Davanje alata i resursa autonomnom radniku znalcu koji traži više slobode na poslu odličan je početak. Ali ide dalje od toga. Budući da stručni radnici o svojim područjima specijalizacije obično znaju više od šefova, dodatno ih osnažujete dopuštajući im prostor za rad. Jobs je to shvatio kada je slavno izjavio: “Nema smisla zapošljavati pametne ljude i govoriti im što da rade; zapošljavamo pametne ljude kako bi nam oni mogli govoriti što da radimo.”

4. Dajte im svoje uši

Izgradnja osobnih odnosa s radnicima znalcima najbolji je način da osigurate da osjećaju kako ih slušate , poštujete i shvaćate. To znači da će najprjemčiviji lideri poslušati njihove potrebe, pitati što im je najvažnije i smisliti način da ih razviju u smjeru u kojem žele ići i pružiti im alate koji su im potrebni kako bi mogli svoj posao najbolje obavljati.

Ako se nađete u poziciji da upravljate najpametnijim ljudima, zapamtite ovo: Univerzalna ljudska potreba svakog radnika znalca ne razlikuje se od potrebe nas ostalih. Treba biti opremljen vještinama i alatima za obavljanje smislenog posla, biti cijenjen i priznat za svoje doprinose i na kraju će napraviti dobar utjecaj u svijetu. To će u konačnici učiniti čuda za vaš posao.

Izvor: Inc.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije