Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Kreditne i debitne kartice: Na što treba obratiti pažnju?

“Zaštita od prijevare s debitnom karticom uvelike ovisi od toga koliko brzo prijavite prijevaru, a lopov bi mogao isprazniti vaš bankovni račun prije nego što uopće shvatite da su vam podaci ili kartica ukradeni”, kaže Brooklyn Lauri, direktor CardRatingsa.

Plaćanje karticama zbog jednostavnosti i sigurnosti u nekim je zemljama skoro izbacilo keš iz upotrebe, ali i njihovo korištenje ima svoje rizike.

Osim toga treba razlikovati debitne i kreditne kartice, kao i kada je najbolje koju koristiti.

Dobro čuvajte svoj PIN i pazite na svoje okruženje dok ste na bankomatu.

Često provjeravajte svoje izvode i, ako ih primijetite, odmah prijavite sumnjive aktivnosti svojoj banci, prenosi upozorenje investitor.me.

Zaštita od prijevare s debitnom karticom uvelike ovisi od toga koliko brzo prijavite prijevaru, a lopov bi mogao isprazniti vaš bankovni račun prije nego što uopće shvatite da su vam podaci ili kartica ukradeni”, kaže Brooklyn Lauri, direktor CardRatingsa.

Debitna kartica

Debitnu karticu koristite kada želite kontrolirati svoju potrošnju. Možete je koristiti za svakodnevne kupovine, posebno ako ne želite prekomjerno trošiti novac.

Na debitnoj kartici lakše je pratiti ulazne i izlazne troškove.

S druge strane, s kreditnom karticom možete doći u iskušenje da impulzivno potrošite više nego što ste planirali i upadnete u dugove.

Financijski savjetnici uspoređuju debitnu karticu sa gotovinom.I zato uvijek treba koristiti debitnu karticu za podizanje gotovine na bankomatu pošto se uglavnom ne plaća provizija za razliku od kreditne kartice.

Kreditna kartica

U tri slučaja korisnije je upotrebljavati kreditnu karticu.

Kreditnu karticu je sigurnije koristiti za online kupovinu i to najviše da vaši privatni podaci ne budu izloženi po internetu.

Koristite kreditnu karticu za sva ponavljajuća plaćanja. Na primjer, za godišnje ili mjesečne pretplate na usluge kao što su Netflix, HBO, Amazon Prime ili Spotify.

Obavezno provjerite izvode svoje kreditne kartice kako biste znali koje vam se pretplatničke usluge naplaćuju. Tako ćete spriječiti uzaludno trošenje novca na usluge koje više možda ne koristite.

Koristite kreditnu karticu u hitnim slučajevima, posebno u situacijama kada imate neki nepredviđeni trošak i treba vam određeno vrijeme da biste ga otplatili.

Također kreditnu karticu možete koristiti i za svakodnevne kupovine, ali pazite da karticu koristite odgovorno i da ne prelazite zadana ograničenja.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije