Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Predstavlja li umjetna inteligencija prijetnju čovječanstvu?

Umjetna inteligencija (eng. Artificial InteligenceAI) se integrirala u naše svakodnevne živote. Prednosti umjetne inteligencije su nebrojne, od povećanja privatne sigurnosti, olakšanja svakodnevnih životnih procesa, pa do zabavnih stvari. U poslovanju umjetna inteligencija je poprilično integrirana, te ubrzava, pojednostavljuje i pojeftinjuje mnoge procese.

Podsjetnik – šta je umjetna inteligencija?

Umjetna inteligencija je sposobnost nekog stroja da oponaša ljudske aktivnosti poput zaključivanja, učenja, planiranja i kreativnosti. AI omogućuje tehničkim sustavima percipiranje okruženja, uzimanje u obzir onog što vide i rješavanje problema kako bi postigli neki cilj. Računalo prima podatke (koji su već pripremljeni ili prikupljeni s pomoću vlastitih senzora, npr. fotoaparata), obrađuje ih i daje odgovore. Sustavi umjetne inteligencije mogu u određenoj mjeri prilagoditi svoje ponašanje analiziranjem prethodnih situacija i samostalnim radom.

Predstavlja li umjetna inteligencija prijetnju čovječanstvu? - ilustracija
Predstavlja li umjetna inteligencija prijetnju čovječanstvu? – ilustracija

Predstavlja li umjetna inteligencija prijetnju?

VPN tim je predstavio istraživanje prema kojem 49 posto IT stručnjaka vjeruje da inovacije u umjetnu inteligenciju predstavljaju egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu. Bez obzira na navedeno, mnogi stručnjaci AI vide kao suputnika koji pomaže u raznim zadacima, a ne kao budućeg neprijatelja.

Istraživanje koje je pripremio Spiceworks Ziff Davis – The State of IT za 2023. o IT proračunima i tehnološkim trendovima. Anketirano je je više od 1400 IT stručnjaka koji su predstavljali kompanije iz Sjevernoj Amerike, Europe, Azije i Latinske Amerike a cilj istraživanja je bio da se dobije uvid u to koliko IT kompanije planiraju ulagati u tehnologiju.

61 posto Europljana pozitivno gleda na umjetnu inteligenciju i robote, ali 88 posto tvrdi da se tim tehnologijama treba pažljivo upravljati (Eurobarometar 2017., EU28)

Napredak u životnim i poslovnim procesima

Čak 74% djelatnika u IT industriji smatra da će AI automatizirati većinu jednostavnih zadataka i omogućiti više vremena za fokusiranje na strateške inicijative. Automatizirajući rutinske zadatke i pomažući u analizi velikih količina podataka, AI može pomoći ljudima uštedjeti vrijeme radeći na stvarima koje zahtijevaju ljudsku interakciju.

Prema spomenutom istraživanju 67% IT stručnjaka vjeruje da će umjetna inteligencija biti ključni element njihove poslovne strategije u godinama koje dolaze. Osim toga, 62% stručnjaka očekuju da će raditi zajedno s inteligentnim robotima ili strojevima u sljedećih 5 godina.

Predstavlja li umjetna inteligencija prijetnju čovječanstvu

Osim pomoći ima i štete

Iako umjetna inteligencija pruža mnoge prednosti, IT stručnjaci smatraju da umjetna inteligencija također ima i negativne aspekte, jer 55% smatra da će umjetna inteligencija stvoriti velike probleme u vezi s privatnošću podataka. Obrada podataka uz pomoć umjetne inteligencije koristi ogromne količine podataka, od kojih neki mogu sadržavati osjetljive osobne podatke. Neki od podataka mogli bi se koristiti za identifikaciju osobe putem analize.

Gotovo polovica IT stručnjaka koji su sudjelovali u ispitivanju vjeruje da će AI ugroziti IT poslove, ali smatraju i da inovacije u umjetnoj inteligenciji predstavljaju egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu. Iako većina stručnjaka očekuje pozitivnije slučajeve upotrebe umjetne inteligencije, trebali bismo biti oprezni s problemima s kojima dolazi.

Primjena umjetne inteligencije danas u poslu

Umjetna inteligencija je već implementirana u mnogim industrijama i obavlja razne zadatke. Mnoge kompanije već koriste ovu naprednu tehnologiju za analizu skupova podataka, predviđanje ponašanja kupaca, simulaciju ljudskog donošenja odluka i kategorizaciju velikih, složenih količina informacija.

Oblik umjetne inteligencije koja nam je danas dostupna može koristiti kako bi olakšala razne zadatke. Ipak, to ne jamči da će se uvijek koristiti u pozitivne svrhe. Umjetna inteligencija je alat s potencijalno štetnim posljedicama ako se koristi u krivim rukama. Unatoč tome, čini se malo vjerojatnim da će predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu u bliskoj budućnosti.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije