Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

EU uvodi oznaku energetske efikasnosti za kriptovalute

Europska unija će razviti oznaku energetske efikasnosti za kriptovalute poput bitcoina u pokušaju da obuzda rastuću potrošnju električne energije u toj industriji.

Europska komisija radit će s međunarodnim partnerima kako bi pronašla mjeru ocjenjivanja koja će poticati ekološki prihvatljivije kriptosustave, poput tzv. dokaza o udjelu (za koji se nedavno odlučio ethereum). EU će također pozvati zemlje da ciljaju na potrošnju energije kripto-rudara ove zime jer pokušavaju preživjeti sezonu s daleko manje ruskog plina, prenosi Seebiz.

Budući da je njihova upotreba značajno porasla, potrošnja energije kriptovaluta je veća. S obzirom na korištenje kriptovaluta i druge upotrebe blockchain tehnologija u području energetskih tržišta i trgovine, potrebno je voditi računa da se koriste samo energetski najučinkovitije verzije tehnologije.

Izvršna vlast EU-a u nacrtu akcijskog plana

Iako EU ima samo oko 10 posto kripto rudarenja s dokazom o radu — energetski intenzivnog sustava koji bitcoin koristi za izdavanje novih digitalnih kovanica — bilo koja akcija koju poduzme blok još uvijek može imati negativne učinke na globalnoj razini. Prethodno je Unija razmatrala zabranu praksi dokaza rada prije nego što je odlučila da se od pružatelja kripto imovine treba zahtijevati da otkriju potrošnju energije i utjecaj na okoliš imovine koju odluče navesti.

Za usporedbu, proof-of-stake rudarenje može koristiti 99,9 posto manje energije nego proof-of-work. Ideja je da bi sustav tokena energetske učinkovitosti mogao potaknuti druge kriptovalute na promjenu.

Unija će također izraditi izvješće o procjeni utjecaja industrije na klimu do 2025., pozivajući države članice da ukinu porezne olakšice za kripto rudare, stoji u dokumentu. U slučaju nestašice struje, zemlje također moraju biti spremne zaustaviti rudarske aktivnosti, preporučit će EU.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije