Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

U Mostaru održana promocija knjige “Ti si ta”

Ana Dornik svoju je borbu prenijela na listove predivne knjige, koja nije omaž bolesti i koja vas neće uplašiti, već naprotiv - dat će vam snage da se borite sa svim izazovima na koje naiđete.

Mjesec listopad obilježava se kao mjesec roze vrpce, odnosno međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Nažalost, svjedoci smo sve većeg broja oboljenja, kako od ove zloćudne bolesti, tako i od ostalih vrsta karcinoma, nerjetko sa smrtnim ishodom.

Karcinom je, nažalost, u našem podneblju još uvijek svojevrsna tabu tema. Ipak, bolest je to koja ne bira, a svijest javnosti o važnosti ranog otkrivanja karcinoma dojke odlučile su podići dvije mostarke: Maja Krnjić koja je i sama vodila borbu s karcinomom dojke i Jelena Šutić, koja putem Instagram profila ”Pomozi mojoj nevjeri”, organizira razne humanitarne akcije diljem BiH. Dvije spomenute dame sinoć su, u prepunoj dvorani hotela Mostar, priredile promociju knjige Ane Dornik “Ti si ta”.

Maja Krnjić, Ana Dornik, Jelena Šutić
Maja Krnjić, Ana Dornik, Jelena Šutić

Anin se život promijenio u kolovozu 2020. godine nakon što je saznala da boluje od zloćudnog tumora dojke. Borbu s ovom bolešću prihvatila je kao izazov, liječila se i jačala svoju volju. Ana Dornik danas je predsjednica udruge „Žena uz ženu“ te aktivno vodi svoj Instagram profil preko kojeg daje podršku mnogim ženama diljem regije.

Ana Dornik svoju je borbu prenijela na listove predivne knjige, koja nije omaž bolesti i koja vas neće uplašiti, već naprotiv – dat će vam snage da se borite sa svim izazovima na koje naiđete.

Željela bi da ova knjiga bude priručnik kad god pomislite da vam stvari izmiču a zapravo se slažu okolnosti koje bi najbolje bilo da vam se dogode.

Ana Dornik

O raku dojke su s autoricom knjige razgovarali i dr. Inga Marijanović specijalist onkologije i radioterapije, dr. Alen Humačkić specijalist radiologije i magistra nutricionizma Nevena Ćorić ujedno i nutricionistica na odjelu Onkologije SKB-a Mostar.

Razgovor o karcinomu dojke
Razgovor o karcinomu dojke – dr. Alen Humačkić, dr. Inga Marijanović, Nevena Pandža i Ana Dornik. Izvor: financa.ba

Dr. Marijanović rekla je kako još uvijek nije zadovoljna brojkama obzirom da u BiH od karcinoma dojke godišnje oboli 1600 žena, a njih 600 umire od ove bolesti. Smatra kako još nismo dovoljno osvješteni jer jako veliki broj pacijentica dolazi s kasno otkrivenim karcinomom.

Dr. Humačkić je pak malo optimističniji. On smatra da se situacija mijenja na bolje jer zadnjih par godina žene puno češće dolaze na preglede, iako to još uvijek nije onako kako bi doktori željeli. Istaknuo je i kako su u HNŽ-u zadnjih godinu dana organizirani preventivni pregledi dojki.

Preporuke za preglede se stalno mijenjaju. UZV dojki potrebno je početi raditi s 20 godina, a nakon 40 potrebno je redovito ići na mamografiju. U međuvremenu je potrebno raditi samopreglede.

Dr. Alen Humačkić

Nutritionistica Nevena Ćorić istaknula je koliko su uravnotežena prehrana i zdrav život važni, te kako na mostarskoj Onkologiji, u suradnji s dr. Marijanović svakom pacijentu pristupa individualno te, obzirom na životne okolnosti pojedinačne osobe, kreira individualne nutritionističke savjete.

Uz pomoć sponzora donirane su knjige i na odjel Onkologije SKB-a Mostar kako bi pomogli svim ženama koje u ovom trenurku vode bitku s opakom bolesti.

Donacija knjiga mostarskoj Onkologiji

Dio sredstava od prodaje knjige doniran je kao podrška ženi koja trenutačno vodi bitku sa karcinomom dojke, a nije u mogućnosti plaćati sama cijeli proces liječenja.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije