Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Pravila džungle koja vrijede i za biznis

Već nekoliko dana internetsku publiku zainteresiranu za poslovne vijesti i sve vrste napretka privlači tekst Jaya Steinfelda. Uspješan poslovni čovjek i autor knjige o upravljanju tvrtkama, nakon boravka u Africi na safariju, uspio je na vrlo slikovit, ali duhovit način povući paralelu između afričke prirode i modernog poslovanja u "urbanom" svijetu.

Pravila džungle i preživljavanje

Steinfeld je poznat po svom humoru, često sarkazmu i kritici poslovnog svijeta kakav je danas. Poznato je da se boksanjem bavi već 20 godina te da u kvartetu pjeva od školskih dana, odnosno punih 40 godina.

Tako je na svoj način mogao iskoristiti iskustvo safarija i prirodno okruženje sa svim životinjskim i biljnim vrstama te to usporediti sa svojim iskustvom u pokretanju tvrtke.

Poduzetništvo nije za svakoga”, napisao je Steinfeld u uvodu. “A to se odnosi i na prirodu. Našao sam se u okruženju na koje nisam navikao: u južnoafričkom grmlju sa životinjama u njihovom prirodnom staništu. Samo lavovi, ja – J. Steinfeld i vodiči. S tom razlikom što ja tada nisam bio kralj džungle. Bio sam izgubljen baš kao što sam bio izgubljen kad sam odlučio pokrenuti posao”.

Vjerujte mi, da nisam imao vodiča, ne bih preživio i ne bih ovo pisao. Ne šalim se”, napisao je Steinfeld.

Ili se prilagodiš ili umireš

Ista pravila i principi džungle vrijede za poslovanje i poduzetništvo.

  • Grubo je.
  • Neprekidno.
  • Ne oprašta.
  • Pravila igre se stalno mijenjaju.

“Kad ujutro vidite gazelu, kažete joj: ‘Dobro jutro gospođo Gazela, preživjela si još jedan dan, pobjegla si od lavova’. Radite istu stvar svako jutro ako ste ozbiljni u svom poslu.

Ili se prilagođavaš situaciji ili umireš. Tako je. Vrlo jednostavno“, kaže Steifeld u dijelu teksta.

Što Afrika i safari mogu naučiti?

Saznajte koja je vaša svrha, upoznajte je i iskoristite je u svoju korist.

Hijene jedu kosti i probave ih.” Tu sposobnost svog organizma koriste kada ima manje plijena i hrane. Žvakanjem, gutanjem i probavljanjem kostiju plijena, hijene jačaju tijelo i time unose kalcij i fosfor.

To je pitanje opstanka. To je konkurentska prednost. Isto vrijedi i za vas koji poslujete:

  • Znate li svoju svrhu?
  • Imate li konkurentske prednosti koje ne koristite?

Iskoristite sve prednosti koje imate. I to nije fraza. “Poduzetništvo je igra opstanka i napretka”, savjetuje biznismen Steinfeld.

Krokodilsko strpljenje

Pobrinite se da vi i vaš tim imate dovoljno vremena odvojenog za razmišljanje, planiranje u miru i tišini.

Krokodili trče u vodu kada osjete jake vibracije.” Ne prije toga. Onda stoje mirno uz obalu, strpljivo čekaju, kao da nisu živi. Razmišljaju, pažljivo slušaju prije nego što naprave korak. A taj korak je ubojstvo, lov na sigurnost, često vrlo uspješan”.

Dajte svom timu vremena da razmisli u miru. Moraju razumjeti situacije, planirati akcijski plan. Izvucite ih iz plitke vode i umjesto toga pomozite im da se pripreme za ono važno, uranjanje u duboke i mutne vode”, jedan je od korisnijih savjeta i zaključaka iz Steinfeldovog afričkog iskustva.

Slušajte vodiče i mentore

Pažljivo slušajte vodiče,ili jezikom poslovnog svijeta rečeno, pažljivo slušajte sve koji su već prošli ono što vas čeka. Mentori i vodiči su nezamjenjivi. Čuvaju vas od nevolja i povećat će vam šanse za uspjeh.

Ne mogu zamisliti kako bi prošao moj safari da nisam slušao vodiče. Slušao sam i vjerovao svakoj riječi. I uspjelo je, bili su u pravu za svaku riječ koju su rekli.

Isto je i u poslu – ako poznajete nekoga za koga mislite da bi bio izvrstan vodič na vašem poslovnom putu, obratite mu se. Neka bude službeno. To će vam pomoći da izbjegnete mnoge probleme”, još je jedna poslovna preporuka.

Očekujte babune

Nikad ne očekujte da će stvari u poslu ići po planu.

Još jednu stvar sam naučio na safariju – očekuj babune.” Ima ih posvuda. Možete ih vidjeti uz cestu, u parkovima, na kamionima, bilo gdje. Tako i u svom poslu – očekujte da će biti vjetrova, poteškoća i da neće ići kako ste planirali”, uspoređujući poslovna iznenađenja s babunima, Steinfeld upozorava kako stvari u poslu inače teku.

Pravila džungle plus

Postoje još tri važne poslovne preporuke koje je Steinfeld prepoznao u prirodi Afrike:

  • Dobijte što više podataka prije donošenja poslovne odluke. Pratite analitiku. Kao na safariju – potreban vam je vozač i čovjek koji će pratiti tragove životinja kako bi saznali jesu li u blizini. Ako nisu svježe, treba ih zanemariti. Baš kao i u poslu.
  • Nemojte se bojati promijeniti smjer ako vam se ukaže bolja prilika. Baš poput lovaca na safariju – krenete li tragom divljeg psa, nemojte se iznenaditi ako naiđete na tragove geparda. Zatim krenite za gepardima. Ali može se dogoditi da neočekivano naiđete na dva lava koji su upravo lovili divlju svinju. Drugim riječima ili prevedeno na poslovni rječnik – ako nešto jurite i ukaže vam se bolja prilika, nikako je ne smijete zanemariti.
  • Ponekad samo morate protresti drvo da biste dobili ono što vam je potrebno. Plan je samo početna točka. Kada slonovi žele voće s vrha krošnje, naslone glavu na drvo i tresu  stablo. Ali onda poštujte voće koje pada s grana.

Izvor:bonitet.com

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije