Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Autoindustrija i dalje ima problema s nabavkom chip-ova

Njemački proizvođač automobila Volkswagen i dalje se suočava problemom oko pribavljanja komponenti, posebno čipova, i njegova je pozicija u pregovorima u nekim slučajevima bitno oslabljena, priznao je u utorak šef nabave Murat Aksel. “Nikada nismo razgovarali s rudarskim kompanijama, a sada nam je poznat njihov model poslovanja. Više nije dovoljno oslanjati se na glavne dobavljače, moramo sami zaviriti iza zavjese“, rekao je Aksel.

Volkswagen prolazi kroz promjenu, nekada je diktirao uvjete na tržištu, a sada je sve manji i manje važan kupac dobavljačima na novim važnim područjima, kao što je softver, objasnio je šef nabave u govoru na Tjednu automobila, piše Index.hr.

Druge tvrtke naručuju milijune čipova tjedno ili dnevno, a VW traži milijun godišnje, što smanjuje njegovu pregovaračku moć, objasnio je Aksel. “Za dobavljače softvera, mi smo mali igrač, a ne veliki“, dodao je.

Upitan kako trenutno gleda na situaciju u opskrbi čipovima, Aksel je rekao da očekuje blago popuštanje napetosti u idućoj godini, ali VW, po njegovim riječima, još uvijek ne uspijeva držati korak s potražnjom i neki su brendovi rasprodani u 2023.

Izgradili smo i bazu podataka koja bi nam trebala omogućiti da predvidimo geopolitičke, prirodne rizike i rizike u opskrbnom lancu, kao što smo napravili i za financijske rizike nakon financijske krize 2008.

navodi Murat Aksel
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije