Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Svijet će doživjeti najveći transfer bogatstva u povijesti

U sljedećih 20 godina svijet će doživjeti najveći prijenos bogatstva u povijesti. Samo u SAD-u će se mladim generacijama prenijeti 84 trilijuna dolara, pokazalo je najnovije izvješće “Investor Watch” švicarske banke UBS.

Anketiranjem 4500 ulagača na 14 tržišta s najmanje 1 milijun dolara imovine za ulaganje, izvješće je pokazalo da oko 40% ulagača u cijelom svijetu nije formaliziralo plan nasljeđivanja, zbog složenosti pravedne podjele njihovog nasljedstva. Pedeset posto ispitanih ulagača nije otkrilo gdje se imovina drži, kako je namjeravaju raspodijeliti ili koliko ona vrijedi.

Što je pošteno?

Glavni problem na koji ističu ulagači, a njih je čak dvije trećine, jest kako svoje bogatstvo podijeliti na pravičan način, pogotovo ako to znači neravnomjernu raspodjelu imovine među nasljednicima. Ulagači koji su odlučili favorizirati neke svoje nasljednike u odnosu na druge jasno znaju zašto to čine, a 80% daje više nasljednicima s kojima su u bliskom srodstvu. Drugi faktor navode financijske potrebe svojih nasljednika, ali i koliku odgovornost mogu preuzeti kada je riječ o brizi za svog ostarjelog dobročinitelja.

Iako ulagači uglavnom žele da proces nasljeđivanja teče glatko, neadekvatno planiranje nasljeđivanja može biti skupo i može dovesti do neriješenih obiteljskih sukoba”, rekao je Iqbal Khan, voditelj globalnog upravljanja bogatstvom i voditelj Europe, Bliskog istoka i Afrike u UBS-u. “Svaka obitelj ima različite vrijednosti i trebao bi biti podržan od strane tima stručnjaka koji im može pomoći da razviju personaliziranu strategiju za očuvanje onoga što im je najvažnije.”

Strahovi

Za nasljednike,razgovor o nasljeđivanju je također težak, ali prekasno raspravljate o planovima nasljeđivanja može stvoriti izazove:

  • Trećina priznaje da ima neriješene probleme i sukobe s drugim nasljednicima,
  • Gotovo polovica je rekla da je jedna od najvećih prepreka otvorenoj komunikaciji strah od ispadanja sebičnog,
  • Među ulagačima koji su dobili nasljedstvo, četiri od 10 priželjkuju da su prije toga bili otvoreniji sa svojim roditeljima.
  • Za one koji su služili kao egzekutori, 64% je reklo da je bilo teško ispuniti posljednje želje svojih roditelja ili rodbine.

Vlasnici tvrtki suočavaju se s dodatnim komplikacijama kada se bave prijenosom bogatstva — osobito zato što je tvrtka često najvrjednija imovina i teško ju je prenijeti. Šest od 10 vlasnika poduzeća bori se s pravednom podjelom imovine. Otprilike polovica (47%) nada se da će svoj posao ostaviti svojoj obitelji, ali mnogi nemaju plan i nisu razgovarali o svojim namjerama sa svojim nasljednicima ili postavili očekivanja u vezi s planovima poslovne tranzicije.

Većina ulagača i nasljednika slaže se da je najbolji oblik djelovanja stalna i svrhovita komunikacija, a oko polovice svih ispitanih ulagača izrazilo je interes za uključivanje profesionalca koji bi pomogao u raspravama o prijenosu bogatstva.

Izvor:bonitet.com

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije