Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Vlada FBiH usvojila program javnih investicija do 2025.

Vlada FBiH je donijela Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH. Program se odnosi na vremenski period od 2023. do 2025. godine. Federalno ministarstvo financija, kao predlagač, je zaduženo za implementaciju, te objavu dokumenta na web stranici.

Ukupan iznos investicija 17.398 milijuna KM

Program sadrži 135 projekata s ukupnom vrijednosti od 17.398 milijuna KM. Od ovog iznosa se 8.605 milijuna KM ili 49,5 posto odnosi na 71 kandidirani projekt. Od ukupnog broja, najveći broj kandidiranih projekata su podnijeli JP Elektroprivreda BH d.d. Sarajevo (16), zatim JP Autoceste FBiH (11), Ministarstvo okoliša i turizma (10), JP Međunarodni aerodrom Sarajevo (6), Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (6 + 1 posredstvom Ureda za koordinaciju projekata u poljoprivredi), JP Željeznice Federacije BiH, dok ostali podnositelji imaju manje od tri projekta.

Fedralna ministrica financija Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić
Fedralna ministrica financija Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić

57 projekata je već u implementaciji

Iznos od 6.692 milijuna KM ili 39 posto odnosi se na 57 projekata u implementaciji. Od njihove ukupne vrijednosti su za periodu 2023-2025. godina planirana ulaganja od 2.257 milijuna KM. Od toga je u 2023. godini planirano ulaganje od 755 milijuna KM. U 2024. godini ulaganje od 790 milijuna KM i u 2025. godini 712 milijuna KM. Od ukupno 755 milijuna KM u 2023. godini najviše ulaganja planirano je za projekte iz sektora transporta (375 milijuna KM) i proizvodnja i opskrbe energiijom (321 milijuna KM).

Kroz PJI je planirano i 2.101 milijuna KM ili 12 posto na sedam odobrenih projekata. To su oni za čije finаnciranje je, nakon zaključka Vlade FBiH, pokrenuta inicijativa za osiguranje potrebnih sredstava.

I županije uključene u projekte

Vlada FBiH se na jučerašnjoj sjednici upoznala i s županijskim programima javnih investicija za period 2023-2025. godina. U PJI su uključene Zeničko-dobojska, Zapadnohercegovačka, Unsko-sanska, Sarajevska, Tuzlanska i Herceg Bosanska županija.

Inače, Program javnih investicija Federacije BiH se priprema u svrhu podrške Vladi i institucijama Federacije BiH prilikom planiranja ulaganja i donošenja kvalitetnih investicijskih odluka. Usvaja ga svake godine Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstvo financija nakon procesa prikupljanja podataka od učesnika u procesu planiranja investiranja.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije