Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

U Italiji cijene energije porasle za čak 73 posto

Talijanska inflacija u listopadu je dosegla novu rekordnu razinu, ističući ekonomske izazove s kojima se suočava premijerka Giorgia Meloni i povećavajući rizike daljnje inflacije u eurozoni u cjelini.

Prema Harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP) Europske unije, inflacija je u Italiji skočila s preliminarne procjene od 9,4 posto u rujnu na 12,8 posto u listopadu na godišnjoj razini, što je najviša razina otkako se vodi evidencija od 1996. godine objavio je institut ISTAT.

Taj je pokazatelj daleko veći od stope od 9,9 posto koju očekuju prosječni ekonomisti koje je anketirao Reuters.

Cijene energije porasle su 73,2 posto na godišnjoj razini u listopadu sa 44,5 posto prethodnog mjeseca, prema izvješću ISTAT-a, dok je temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i svježe hrane, porasla na 5,7 posto s 5,3 posto, prenosi Seebiz.

Inflacija na ovoj razini jedan je od velikih gospodarskih problema za novu vladu, koja zbog ogromnog javnog duga ima ograničena sredstva za rješavanje tog problema.

Lorenzo Codogno, voditelj konzultantske tvrtke LC Macro Advisers i bivši glavni ekonomist talijanskih financija.

Prema njegovom mišljenju, Meloni bi državnu pomoć trebala usmjeriti na siromašne obitelji, a ne na opću populaciju, izravnim plaćanjem dijela njihovih računa za energiju, čime bi im se olakšao financijski teret, ali i sniženjem cijene.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije