Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Umjetničko djelo Pieta Mondriana čak 75 godina „visi naopako“

Umjetničko djelo nizozemskog apstraktnog slikara Pieta Mondriana izlaže se naopako u raznim galerijama već 75 godina, rekao je povjesničar umjetnosti.

Ipak, djelo pod nazivom New York City I nastavit će se izlagati naopako kako bi se izbjeglo oštećenje, prenosi BBC.

Slika iz 1941. prvi je put bila izložena u MoMA-i u New Yorku 1945. godine. Od 1980. godine nalazi se u umjetničkoj zbirci njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije u Düsseldorfu.

Kustosica Susanne Meyer-Büser primijetila je dugogodišnju pogrešku kada je pripremala novu muzejsku izložbu ranije ove godine. Upozorila je pak da bi se djelo moglo raspasti ako se sada zaokrene.

Dokazi potvrđuju teoriju

Zadebljanje rešetke trebalo bi biti na vrhu, poput tamnog neba. Kada sam na to ukazala drugim kustosima, shvatili smo da je ovo bilo vrlo očigledno. Vrlo je vjerojatno da je slika okrenuta pogrešno.

Susanne Meyer-Büser

Čini se da dokazi potvrđuju ovu teoriju, budući da slika istog autora i sličnog naziva New York City, koja je izložen u pariškom Centru Pompidou, pokazuje zadebljanje linija na vrhu, a ne na dnu.

Nadalje, fotografija uslikana u studiju ovog nizozemskog slikara, snimljena nekoliko dana nakon njegove smrti, prikazuje istu sliku kako stoji na štafelaju okrenuta na drugu stranu. Slika je objavljena u američkom lifestyle magazinu Town and Country u lipnju 1944. godine.

Piet Mondrian - pionir modernog apstraktnog stila, minimalizma i ekspresionizma
Piet Mondrian – pionir modernog apstraktnog stila, minimalizma i ekspresionizma

Mondrian, koji je rođen u regiji Utrecht u Nizozemskoj 1872. godine, smatra se jednim od najvećih umjetnika 20. stoljeća i pionirom modernog apstraktnog stila, minimalizma i ekspresionizma.

Kao suosnivač umjetničke grupe i pokreta De Stijl, te u potrazi za “univerzalnom ljepotom”, razvio je nereprezentativni oblik koji je nazvao neoplasticizmom.

Preselivši se u Pariz 1911., eksperimentirao je s kubizmom, ali njegovo je ime danas sinonim za modernizam.

Njegov rad imao je veliki utjecaj, ne samo na svijet umjetnosti već i na područja dizajna, arhitekture i mode.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije