Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Joe Biden optužio naftne i plinske kompanije za ekstraprofit

Američki predsjednik Joe Biden u svom je obraćanju pozvao naftne i plinske kompanije da se ponašaju racionalno. Traži da iskoriste svoju rekordnu dobit kako bi smanjile troškove za Amerikance i povećale proizvodnju.

Ako je vjerovati Bidden-ovim riječima u protivnom će biti prisiljen uvesti poseban poreza na ekstraprofite. Sve ovo se dešava tjedan dana uoči izbora za Kongres i Senat na sredini mandata njegovog mandata.

U obraćanju u Bijeloj kući, Joe Biden je kritizirao velike naftne i plinske kompanije koje imaju goleme profite dok Amerikanci, umorni od inflacije, plaćaju velike račune za gorivo i energente, prenosi HRT.

Naftna i plinska industrija nije ispunila svoju obvezu ulaganja u Ameriku i podrške američkom narodu. Ne ostvaruju samo “pošten povrat”, već ostvaruju toliko visoku dobit da je teško povjerovati. Njihovi su profiti dobit od rata.

navodi Joe Biden, aludirajući na rat u Ukrajini

“Mislim da je to nečuveno. Kad bi tu zaradu prenijeli na potrošače, cijene benzina pale bi za oko 50 centi”, dodao je u svom govoru predsjednik.

Ako to ne učine, platit će veći porez na svoj višak profita i suočiti se s drugim ograničenjima. Bijela kuća će raditi s Kongresom na razmatranju ovih i drugih opcija. Vrijeme je da te tvrtke prestanu s ratnim profiterstvom“, oštro je završio svoje obraćanje.

Posebno je zanimljivo da je Joe Biden izabrao da pošalje ovu poruku samo tjedan dana prije izbora na kojima će Amerikanci odlučivati hoće li njegovi demokrati zadržati kontrolu nad američkim Kongresom.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije