Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Visa ulazi u kripto svijet i metaverse

Jedan od dva najveća provider-a za kreditne kartice Visa već neko vrijeme priprema vlastiti ulazak u kripto svijet i metaverse. Licencirani odvjetnik za zaštitne marke, Mike Kondoudis, objavio je da je Visa popunila obrazac za zaštitni znak.

Cilj su kripto novčanik & metaverse

Navodno su iz kompanije Visa podnijeli dva zahtjeva. Jedan je zaštitni znak za softver i upravljanje digitalnim, virtualnim i kripto transakcijama i drugi je za digitalne novčanike. Ovu vijest je objavila arhiva kancelarije za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država, prenosi Kripto.ba.

Zahtjevi govore da Visa planira proširivanje u Metaverse. Ime bi se koristilo u svrhu „virtualnog okruženja u kojima će korisnici moći vršiti interakcije u svrhu rekreacije, odmora ili zabave“. Ukoliko se ovaj zahtjev odobri, Visa će biti u mogućnosti da ponudi softver za upravljanje digitalnim transakcijama i moći će vršiti provjere kriptovaluta.

Visa je u kripto svijet ušla kroz partnerstva

Visa je ranije ostvarila partnerstvo sa drugim kompanijama, sa ciljem ponude kreditnih i debitnih kartica koje su povezane sa kripto plaćanjima. Sličnu stvar je uradio i Mastercard. Podnio je zahtjev prema kancelariji za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Država u travnju. Cilj je da mogu korisiti svoj zaštitni znak unutar Metaverse-a i za NFT-ove.

U listopadu 2021. godine, ova kompanija je objavila svoj NFT program sa ciljem podrške prilikom kupovine njihovih „punk-ova“ iz CryptoPunk kolekcije.

Ovo je u potpunosti Metaverse, a ne samo pružanje finansijskih usluga postojećim virtualnim svjetovima. Najskorije partnerstvo je ostvareno sa kompanijom Blockchain.com i ovjde je u pitanju ponuda kripto debitnih kartica.

Cilj – veća dostupnost kriptovaluta

Cilj kompanije Visa je da sa ovim partnerstvima poveća stopu usvajanja kriptovaluta. Visa već ima ostvareno partnerstvo sa kripto burzom FTX, sa ciljem pružanja kripto debitnih kartica u 40 država. Visa je takođe u partnerstvu sa bankarskim gigantom JP Morgan. Ove dvije organizacije rade na privatnom blockchainu da bi pomogle prekogranična plaćanja, piše Kripto.ba.

Prošle godine, Visa je ostvarila partnerstvo sa 60 poznatih kripto kompanija. Ove kompanije uključuju Binance, Coinbase i Crypto.com. Ova partnerstva su ostvarili sa ciljem ubrzavanja usvajanja Web3 tehnologija širom svijeta.

Izvršni direktor kompanije Visa, Charles Scharf, već je spomenuo da je ova kompanija spremna da prihvati Bitcoin ukoliko se pojave adekvatni zahtjevi od strane njenih korisnika. Ova izjava je potvrdila da Visa ima planove vezane za kripto prostor, tako da je i digitalni novčanik u igri.

Visa nije jedina kada je kripto prostor u pitanju. Kompanije kao što je PayPal i Western Union takođe ulaze u blockchain prostor.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije