Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Prag za sumnju u pranje novca snižava se u Hrvatskoj na 10.000 eura

Hrvatska Vlada u zakonsku proceduru uputila prijedlog kojim se snižava prag za provjeru sumnje na pranje novca.

Zakonske izmjene radi uvođenja eura uključuju mijenjanje odredbi u kojima se iznosi u kunama zamjenjuju iznosima u eurima. Odluke utječu i na provjeru sumnje na pranje novca.

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kojim se između ostalog propisuje smanjenje praga obavještavanja nadležnog ureda o gotovinskim transakcijama s 200 tisuća kuna na 10 tisuća eura, piše poslovni.hr

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se zakonske izmjene donose iz dva ključna razloga. Prvi je ispunjavanje mjera iz Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Drugi razlog je uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Sa 26.000 EUR na 10.000 EUR – sumnja na pranje novca

Izmjenama i dopunama tako se predviđa smanjenje praga obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca. Prag za gotovinske transakcije smanjuje se s 200 tisuća kuna na 10 tisuća eura. Predviđa se i  smanjenje praga za provođenje dubinske analize povremenih transakcija koje se ne obavljaju u okviru uspostavljenog poslovnog odnosa. Novi prag je također 10 tisuća eura.

Nadalje, naveo je Primorac, propisuje se registracija pružatelja usluga povezanih s virtualnom imovinom u registar koji će voditi Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Predviđa se i suradnja s europskim nadzornim tijelima u pogledu virtualne imovine.

Donošenje ovog zakona rezultirat će daljnjim jačanjem preventivnog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u Republici Hrvatskoj”, rekao je ministar Primorac.

Zakonske izmjene radi uvođenja eura uključuju mijenjanje odredbi u kojima se iznosi u kunama zamjenjuju iznosima u eurima.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije