Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

ECB upozorava na rastuće rizike od toksične kombinacije

Rizici u europskom financijskom sustavu rastu zbog potencijalno toksične kombinacije. Strahuje se od kombinacije recesije, rastuće inflacije, rastućih troškova i niže likvidnosti, upozorava Europska centralna banka (ECB).

Domaćinstva i poduzeća širom eurozone već osjećaju posljedice veće inflacije i slabije ekonomske aktivnosti. Dodatno situaciju pogoršava tekuća energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini.“ upozorava potpredsjednik ECB Luis de Guindos u pregledu financijske stabilnosti banke koji se kontrolira dva puta godišnje.

ECB je saopćila da visoka inflacija, rastuća vjerojatnoća recesije eurozone i rastući troškovi financiranja „predstavljaju sve veće izazove“ za zadužena domaćinstva, poduzeća i vlade. Ovo bi moglo dovesti do bankrota i veće nestabilnosti na financijskim tržištima – toksične kombinacije.

Ovogodišnja previranja na britanskim tržištima i raniji pad gotovine koji je pogodio europske trgovce energentima ukazali su da je europski financijski sustav sve ranjiviji na oštre promjene tržišnih cijena koje bi se mogle preliti u širu krizu, saopćila je ECB.

ECB je pozvala globalne regulatore, koje koordinira Odbor za financijsku stabilnost, da ubrzaju rad na rješavanju ranjivosti nebankarskog sektora na smanjenje gotovine. Otpornost i profit banaka imaju korist od viših kamatnih stopa. Ipak, prijetnje kvaliteti aktive mogu dovesti do većih potreba za provizijom, navodi se u izvješću.

Izvor: Biznis.rs

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije