Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Amazon planira otpustiti više od 11.000 uposlenika

Amazon će ovaj tjedan otpustiti oko 10.000 zaposlenika, uglavnom iz grupe uređaja, koji su bili odgovorni za Alexu. Div e-trgovine već je zamolio nekoliko inženjera da vide mogu li se preseliti u druge vertikale. U suprotnom će biti otpušteni.

Amazon je posljednja u nizu tehnološka tvrtka koja je napravila duboke rezove u bazi svojih zaposlenika. To radi kako bi se pripremila za potencijalni ekonomski pad. Div e-trgovine planira ovaj tjedan otpustiti najmanje 10.000 zaposlenika i provesti druge mjere za smanjenje troškova.  Razlog je to što posljednjih nekoliko kvartala nisu bili profitabilni, prema izvješću New York Timesa, piše firstpost.

Ako ukupan broj otpuštenih prijeđe 10.000 zaposlenika, to bi predstavljalo najveće otpuštanje u povijesti Amazona, gdje će otpustiti oko 1 posto globalne radne snage.

Sektor uređaja Amazon – a na udaru

Smanjenje radnih mjesta bit će usmjereno na sektor uređaja, uključujući i dio koj je odgovoran za glasovnog asistenta Alexa. Tome se pribraja i  maloprodajni i odjel ljudskih resursa, izvijestio je NYT pozivajući se na anonimne izvore. Izvješća sugeriraju da je Amazon već zamolio nekoliko inženjera da se presele u druge timove ili vertikale i pronađu mjesto za sebe.

Izvješće dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je div e-trgovine upozorio na usporavanje rasta za užurbanu blagdansku sezonu, To je razdoblje kada je nekad generirao najveću prodaju. Amazon je rekao da je to zato što potrošači i tvrtke imaju manje novca za trošenje zbog rastućih cijena.

Najveći svjetski online trgovac na malo proveo je veći dio ove godine prilagođavajući se naglom usporavanju rasta e-trgovine. Kupci su se vratili navikama prije pandemije. Amazon je odgodio otvaranje skladišta i zamrznuo zapošljavanje u maloprodajnoj grupi.

Potreba pojednostavljenja poslovanja

Glavni izvršni direktor Amazona Andy Jassy obećao je pojednostaviti poslovanje usred usporavanja rasta prodaje i ekonomske neizvjesnosti.

Alexa odjel je dugo bio osjetljiv na smanjivanje jer uređaji grupe koji se aktiviraju glasom tek trebaju postati obavezni gadgeti i često završe u ormarima potrošača.

Nakon što je doživio svoje “najprofitabilnije razdoblje ikad” tijekom godina pandemije COVID-19, koje su zabilježile eksponencijalni rast potrošačke potrošnje na internetu, “Amazonov rast usporio je na najnižu stopu u dva desetljeća, kako je bič pandemije pukao“, kaže NYT izvješće.

Amazon se pridružuje Twitteru i Meti u ukidanju radnih mjesta. Twitter je otpustio oko 50 posto svojih zaposlenika i još 4000-5000 ugovorenih moderatora sadržaja. I Meta je otpustila 11.000 zaposlenika

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije