Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

FTX u ozbiljnoj krizi likvidnosti

Propala platforma za trgovinu kriptovalutama FTX ima više od 100.000 vjerovnika, a brojka bi mogla premašiti i milijun, pokazuju dokumenti u prijavi stečaja u SAD-u.

Nakon što su uspaničeni trgovci u samo tri dana povukli s platforme više od šest milijuna dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći, FTX je prošlog petka američkom sudu podnio zahtjev za zaštitom od vjerovnika, prenosi HRT.

Binance je dostavio pismo namjere o kupnji FTX-a, ali ga je već idućeg dana povukao. Changpeng Zhao objavio je na Twitteru da Binance više ne prihvaća depozite u FTX-ovoj kriptovaluti FTT, sugeriravši ostalim kompanijama u sektoru da slijede njihov primjer.

Stečajni postupak uključuje više od 100.000 vjerovnika, ali brojka bi mogla premašiti i milijun, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih vjerovnika ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

Pod istragom i bivši CEO

Otvorena su i pitanja o vodstvu CEO-a Sama Bankman-Frieda i o upravljanju složenom lepezom FTX-ove imovine i poslova.

Osnivač FTX-a i bivši CEO Sam Bankman-Fried rekao je da je prebrzo proširio poslovanje. Tvrdi da nije primijetio signale problema na digitalnoj platformi, čiji je slom izazvao šok u kriptosektoru.

Financijski regulator Bahama, gdje je FTX-ovo sjedište, sumnjiči kompaniju za pronevjeru novca klijenata. Vrhovni sud im je dodijelio dva stečajna upravitelja, partnere američkog PricewaterhouseCooppersa (PwC).

Od vrijednosti 32 milijarde dolara do stečaja

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milijun korisnika. Zauzeo je tako treću poziciju na ljestvici po vrijednosti transakcija u kriptovalutama. U siječnju ove godine njegova tržišna vrijednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Njegov prihod porastao je s 10 milijuna dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. Obrađeno je oko 10% globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz rujna.

Bankman-Fried bio je redoviti posjetitelj Washingtona. Doniorao je milijune dolara političarima i lobirao u Kongresu u pitanjima vezanim za tržišta kriptovaluta, napominje Reuters. Stadioni su nosili naziv FTX, a promovirale su ga zvijezde Toma Bradyja i Gisele Bundchen.

Neočekivani slom FTX-a, nekadašnje zvijezde u usponu kriptosektora, pokrenuo je u međuvremenu val istraga financijskih regulatora i drugih nadzornih tijela širom svijeta.

Istragu su tako pokrenuli i ministarstvo pravosuđa SAD-a, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisija za trgovinu ročnicama robe (CFTC).

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije