Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Inflacija u Hrvatskoj na rekordnoj razini

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena ubrzao na godišnjoj razini. Naime, do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u rujnu, kada je iznosila 12,8 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u listopadu za 13.2 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena ubrzao na godišnjoj razini,piše index. Naime, do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u rujnu, kada je iznosila 12.8 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini. Te tako su u listopadu u prosjeku više za 1.3 posto u odnosu na kolovoz. U godišnjem je prosjeku stopa inflacije iznosila 9.4 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su na godišnjoj razini za gotovo 20 posto

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupini hrana i bezalkoholna pića, za 19.7 posto.

Cijene u skupini restorani i hoteli u ovogodišnjem su listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec bile više za 17.8 posto. Dok se dvoznamenkasti se rast bilježi i u skupinama stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16.1 posto. Potom pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15.8 posto, u prijevozu, za 11.5 posto. Skupina razna dobra i usluge, za 10.7 posto.

Inflacija na godišnjoj razini nije zaobišla ni rekreacije ni kulture, bilježi se porast za 8.4 posto, odjeće i obuće za 6.6 posto, alkoholnih pića i duhana za 4.4 posto.

Te zdravlja za 3.5 posto te obrazovanja za 2.3 posto.

Statističari ističu kako su rastu godišnje stope inflacije u listopadu najviše doprinijeli porasti cijena u skupinama hrana i bezalkoholna pića (5.11 postotnih bodova). Zatim slijedi stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (2.72 postotna boda), prijevoz (1.69 postotnih bodova).

Inflacija nije zaobišla ni pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (0.90 postotnih bodova), restorani i hoteli (0.89 postotnih bodova) itd.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini energija, za 19.9 posto.

Na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene odjeće i obuće

Po podacima DZS-a, na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 6.9 posto. Manji porast bilježi se na stanovanje, voda, električna energija. Plin i ostala goriva, za 2.8 posto, hrana i bezalkoholna pića, za jedan posto.

Cijene u skupinama pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva te zdravlje porasle su za po 0.8 posto. Dok se porast bilježi i u ostalim skupinama, izuzev rekreacije i kulture gdje su pale za 0.8 posto.

HIPC: Inflacija na godišnjoj razini 12.7 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP). To je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Prema tim su podacima cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u listopadu u odnosu na rujan u prosjeku porasle za jedan posto.

U odnosu na listopad prošle godine, odnosno na godišnjoj razini, potrošačke su cijene, porasle za 12.7 posto. Dok su u godišnjem prosjeku potrošačke cijene više za 9.4 posto, podaci su DZS-a.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije