Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Koja je najbrža kriptovaluta i što brzina znači

Svi koji su imali priliku trgovati kriptovalutama znaju da je najveća prednost transakcija brzina. Ipak, broj kriptovaluta koje imamo danas je upravo generiran željom da se brzina unaprijedi. Nije tajna da je brzina transakcija Bitcoina spora.

Dugo se vrijeme borio s učinkovitim skaliranjem i prilagođavanjem zahtjevima svojih korisnika. Sada nudi čak i rješenja drugog sloja izvan lanca blokova kao brzi način za provođenje mikro-transakcija. Problem skalabilnosti nije unikatan za Bitcoin. Utječe na sve transakcije kriptovalutama i doveo je do stvaranja mnogo različitih. Svaki od njih tvrdi da je riješio problem. PC Chip savjetuje kako se može izmjeriti brzina transakcije kriptovaluta. Uz to, koja je najbrža kriptovaluta?

Kako se mjeri brzina transakcija

Da bi definirali brzinu transakcije trebamo znati da je to njezina sposobnost obrade i pohrane podataka. Kad to shvatimo, možemo izračunati njegovu brzinu pomoću samo nekoliko podatkovnih točaka. Sve što trebate znati je koliki je svaki blok, kolika je prosječna transakcija i koliko se često novi blok dodaje u njegov lanac blokova.

Blokovi Bitcoina su 1 MB (jedan milijun bajtova), a prosječna Bitcoin transakcija je oko 400 bajtova, to znači da svaki Bitcoin blok može stati oko 2600 transakcija. Konačno, budući da se novi Bitcoin blok dodaje u blockchain svakih 10 minuta, Bitcoin završava s prosječnom propusnošću transakcija po sekundi (TPS) od otprilike pet.

Najbrži Blockchain-ovi ilustracija 1
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija

Dinamika verifikacije i završetak obrade

Iako povećanje broja transakcija u sekundi koje blockchain može izvršiti poboljšava skalabilnost, još jedan važan faktor koji utječe na to kako krajnji korisnik percipira brzinu transakcije je vrijeme verifikacije transakcije. Ovo je poznato kao konačnost transakcije. Kao što naziv govori, to je vrijeme koje je potrebno da se blockchain transakcija potvrdi i tako postane konačna. Možete ga izračunati množenjem broja provjera blokova koje lanac blokova zahtijeva da transakciju smatra konačnom, s vremenom koje je potrebno da se novi blok doda navedenom lancu blokova.

Bitcoin zahtijeva da se transakcije verificiraju između tri i šest puta da bi se smatrale konačnima. Novi blok se dodaje svakih 10 minuta, to znači da je konačnost Bitcoinove transakcije između 30 i 60 minuta.

Tko je pobjednik po brzini

Dva važna čimbenika utječu na brzinu kriptovalute. Broj transakcija u sekundi koju može izvršiti i konačnost provjere transakcije. To znači da je kriptovaluta brza samo ako ima visok TPS i nisku konačnost verifikacije. Slijedeći ovu logiku, s TPS-om od 29 000 i konačnošću transakcije od 2,5 sekunde, Solana je najbrža kriptovaluta i zauzima prvo mjesto, završava PC Chip test.

Najbrži Blockchain-ovi ilustracija 2
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija 3
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija 4
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija 5
Najbrži Blockchain-ovi ilustracija
Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije