Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Velika potražnja za nekretninama u Hrvatskoj

Velika potražnja za nekretninama u Hrvatskoj i dalje je aktualna. Cijene osobito manjih stanova lete u nebo. Kupaca ima, a sve više stanova kupuju gotovinom, potvrđuju iz agencija za nekretnine. Ekonomisti razlog tomu vide u osiguranju vrijednosti novca u uvjetima inflacije što pogađa i one kojima stan uistinu treba za stanovanje.

Razni su razlozi za prodaju i kupnju nekretnina.

Tražimo kućicu ili stan u zgradi gdje ima dvorište, to bi bio jedan od razloga zašto prodajemo postojeći stan.”, kaže jedan Riječanin.

Prodaju svog stana ovaj je Riječanin stoga prepustio agenciji koja u posljednje vrijeme ima sve više klijenata koji plaćaju gotovinom.

“Nekako su klijenti procijenili da je najbolje očuvati vrijednost novca na način da ulažu u nekretnine. Oni koji su to učinili prije 2-3 godine u ovom trenutku nisu samo očuvali vrijednost novca nego su i zaradili i povećali sukladno svoj kapital”. –  kaže za HRT Melta Malnar Brajković, suvlasnica agencije za nekretnine, prenosi poslovni.hr.

Potražnja za stanovima znatno iznad ponude

Potražnja za nekretninama po realnoj tržišnoj vrijednosti u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude.

Čak i u onoj fazi gdje imamo samo projekt. Rijetke su one nekretnine koje imaju samo okućnicu, a sad se sve više traže nekretnine s okućnicom“. –  kaže Sandra Pavlić, agentica za nekretnine.

Prilikom kupoprodaje uvijek trebaju paziti na to da je nekretnina sagrađena legalno. To znači da stan, kuća, zgrada imaju građevinsku i uporabnu dozvolu, da je sve važeće i u skladu sa zakonom“. – upozorava Borjana Jovanović Bengin, odvjetnica.

Cijene nekretnina posljednih godina bujaju, a ovisno o lokaciji, dostižu i više tisuća eura po četvornom metru. I dok je nekima preskupo, za neke je to ulaganje.

Zbog iskustva iz 2008., 2009. kad su mnogi novci, fondovi, dionice, vrijednosni papiri propali. Poučeni tim iskustvom onda imatelji kapitala povlače novce iz fondova i ulažu u nekretnine. To opet pogađa nekretninsko ili stambeno tržište, ljude kojima treba taj stan za život, a preskup je. je”. –  kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

A onih kojima stan treba za stanovanje i ne mogu se nositi s inflacijom i promjenjivim kamatnim stopama je najviše. Oni koji kupuju radi investicije, nekretnine najčešće opet zamjenjuju za novac.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije