Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Cijena nafte i dalje pada – evo i zašto

Trgovci najviše zabrinuti ponovnom eskalacijom broja zaraženih covidom-19 u Kini. Ovo je potopilo nade da će najveći uvoznik nafte u svijetu ukinuti sva korona ograničenja. Na svjetskim su tržištima cijena nafte oštro pale i prošloga tjedna. Ovaj trend se nastavlja drugi tjedan zaredom, jer usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava vodi u slabljenje potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu se smanjila prošloga tjedna 8,7 posto, na 87,62 dolara. Na američkom tržištu barel pojeftinio gotovo 10 posto, na 80,08 dolara. Pad cijena posljedica je usporavanja rasta gospodarstava jer zbog toga slabi i potražnja za naftom.

Kako su korona mjere u Kini i dalje na snazi potopljene su nade da će najveći uvoznik nafte u svijetu pridonijeti rastu potražnje za energijom. Prošloga su tjedna Peking i neki drugi veliki gradovi izvijestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

U Kini i dalje ne raste potražnja

Rast broja novih slučajeva covida u Pekingu i drugim gradovima podsjetio nas je da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta gospodarstva. Tako da potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte” neće rasti, rekao je Tamas Varga iz PVM-a. Zbog restriktivnih mjera protiv širenja virusa rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva već se dulje vrijeme usporava.

Očekuje se i daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva, s obzirom da tamošnja središnja banka Fed zbog visoke inflacije najavljuje daljnje povećanje kamatnih stopa. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je prošloga tjedna snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022. Ovo je peti put od travnja, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim gospodarstvima, javlja Hina.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je, pak, prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. prosinca na snagu stupa embargo EU-a na uvoz ruske nafte brodovima. Navedeno znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milijun barela nafte dnevno. No, u 2023. rast potražnje trebali bi zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi, procjenjuje IEA.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije