Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Ruski Sberbank ipak tužio EU

Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv europskog odbora za sanaciju banaka. Tužba se odnosi na prodaju njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji.
Krajem veljače Europska središnja banka (ECB) procijenila je da bi Sberbankovi ogranci u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji mogli propasti zbog naglog i velikog odljeva depozita koji su potaknule zapadne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Podsjećamo, podružnice Sberbank u Bosni i Hercegovini i Srbiji su također prodane lokalnim vlasnicima. Bosanskohercegovačku podružnicu ruske banke kupila je domaća ASA Banka. Novi vlasnik banke u Srbiji je postala Atos Banka. Kako stvari stoje, ruski Sberbank u ovom trenutku nije ništa poduzeo protiv tih transakcija.

ECB je zaključio da Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji “vjerojatno u bliskoj budućnosti neće moći u roku plaćati dugove ni ostale obaveze”, prema priopćenju u veljači.

Sberbank Europe AG i njezine podružnice zabilježili su značajan odljev depozita budući da su geopolitičke napetosti utjecale na (njihovu) reputaciju. To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosti, a ne postoje raspoložive mjere s realnim šansama za obnovu te likvidnosti na razini grupe i u svakoj od njezinih podružnica u bankovnoj uniji.

naveli su u veljači iz Europske Centralne Banke

Jedinstveni sanacijski odbor složio se s ocjenom ECB-a i odobrio je u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom prodaju hrvatskog ogranka Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci. Sberbankov ogranak u Sloveniji prodan je Novoj Ljubljanskoj Banci. Programe sanacije hrvatskog i slovenskog ogranka prodajom odobrila je i Europska komisija. Potvrdivši i odluku odbora da se gašenje austrijske Sberbank Europe AG prepusti domaćem regulatoru.

Ruski Sberbank podnio je 22. kolovoza pred europskim Općim sudom tužbu protiv odbora za sanaciju banaka, tražeći poništenje njegove odluke.

Banka je u tužbi, između ostalog, ustvrdila da je odbor napravio “očitu pogrešku”. Procjena uvjeta povezanih sa sanacijskih programom je promašaj. Povrijedila je “temeljno pravo na vlasništvo i na slobodu poduzetništva”. U ruskoj banci nisu odmah odgovorili na upit Reuters-a da komentiraju tužbu.

Izvor: HRT.hr

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije