Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Britanci se kaju zbog Brexit-a

Sumorna ekonomska stvarnost Velike Britanije i loše srednjoročne prognoze ponovo su oživjele debatu o Brexit-u u Britaniji. Mislilo se da je na ovu temu stavljena točka još u prosincu 2020. Tada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Europskom unijom.

Prošlo je više od šest godina nakon glasovanja za izlazak iz EU, a Velika Britanija se suočava sa produženom recesijom i dubokom krizom troškova života, prenosi Bloomberg. Najavljene su velike promjene u fiskalnoj politici, a neki visoki dužnosnici u vladi premijera Rishi Sunak-a zagovaraju bliži odnos sa EU „prema švicarskom modelu“.

Britanski ministar Jeremy Hunt rekao je da bi London trebalo tražiti bliži ekonomski aranžman sa EU. Njegovo mišljenje dijele i ostali ministri, te ostali službenici. Tome se protive „tvrdolinijaši“ koji ne žele ukidanje novostečenih britanskih regulatornih sloboda.

Hunt-ov ton odražava promjenu u stavovima javnosti. Nova reprezentativna anketa pokazala je da je sada 57 posto Britanaca protiv Brexit-a, dok je 43 posto za. Prema anketi, oko 19 posto njih su glasovali za izlazak Velike Britanije iz EU sada žale zbog svog izbora. Prema ocjeni analitičara, riječ je o postepenoj eroziji potpore Brexit-u u britanskom društvu.

Premijer zagovornik Brexit-a

Međutim, premijer koji je bio zagovornik Brexit-a, za sada se drži svog stava. Prema njegovim rečima, regulatorna sloboda je važna prilika za Brexit.

Pod mojim vodstvom Velika Britanija neće nastaviti odnos sa Europom. Nećemo nastaviti usklađivati zakone s onima iz EU.

Rishi Sunak, premijer Velike Britanije

Ne treba očekivati dramatičnu promjenu politike Londona u skorije vrijeme. Pogotovo ako se ima u vidu da iz Bruxellesa stižu signali da aranžman u švicarskom stilu nije u ponudi. Ovo pitanje moglo bi biti sve relevantnije u svjetlu ekonomske situacije koja se pogoršava. Situacija se pogoršava kako u Velikoj Britaniji, tako i u EU.

Ekonomski eksperti Banke Engleske ocjenjuju da je „ekonomija Velike Britanije u cjelini trajno oštećena Brexitom“. Također i da je „usporavanje trgovine u Velikoj Britaniji mnogo veće u usporedbi sa ostatkom svijeta“. Prema službenim podacima, Brexit će dugogodišnje smanjiti BDP Velike Britanije za četiri posto.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije