Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Španjolska pomaže građanima u otplati kredita

Španjolska vlada postigla je načelni dogovor s bankama o mjerama pomoći za više od milijun ranjivih kućanstava s otplatom hipotekarnih kredita. Objavilo je to ministarstvo gospodarstva, a prenosi jutarnji.hr

Oko tri četvrtine građana Španjolske vlasnici su stambene nekretnine. Većina njih kupuje ih hipotekarnim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom. Budući da je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u eurozoni, prijete im veće obaveze po kreditima.

Prema dogovoru postignutom u ponedjeljak, banke će ranjivim obiteljima s primanjima do 25.200 eura godišnje pomoći s otplatom hipotekarnih kredita.

Ugrožena kućanstva moći će restrukturirati hipotekarne kredite po nižoj kamatnoj stopi tijekom petogodišnjeg razdoblja počeka. Pomoć je formalizirana kroz kodeks o dobrim praksama. U skladu je to s važećim dobrovoljnim kodeksom iz 2012., koji je sada i proširen koji postaje obavezan nakon što ga zajmodavci prihvate.

Poček kućanstvima omogućuje odgodu plaćanja glavnice bez naplate naknada za kašnjenje. To zato da  bi im se omogućilo da ispune kriterij urednog podmirivanja obveza i da zadrže kredit.

Razdoblje moratorija na otplatu kredita produljeno je za dvije godine. Uključuje mogućnost opetovanog restrukturiranja, priopćilo je ministarstvo.

Rješenje i za one koji ne ispunjavaju kodeks

Ugrožene obitelji koje na otplatu hipotekarnog kredita troše više od polovine mjesečnih primanja, ali ne ispunjavaju uvjet iz dosadašnjeg kodeksa dobre prakse o 50-postotnom povećanju rate kredita, mogu iskoristiti mogućnost dvogodišnjeg počeka.

Vlada će dodatno primijeniti novi kodeks dobre prakse za obitelji srednje klase koje su suočene sa statusom ugroženih kućanstava, postavljajući plafon primanja za pomoć na 29.400 eura.

Njima banke moraju ponuditi mogućnost 12-mjesečnog zamrzavanja otplate, nižu kamatnu stopu na odgođenu glavnicu i dulji rok povrata kredita. Ovo vrijedi ako im je rata porasla najmanje 20 posto i stoji ih više od 30 posto mjesečnih primanja.

Ministarstvo gospodarstva nije u ponedjeljak navelo koliko bi mjere mogle stajati banke ni koliki će iznos zajmodavci morati staviti na stranu kako bi pokrili moguće gubitke.

Na kraju kolovoza udio nenaplativih kredita u španjolskim bankama bio je blizu rekordno niske razine i iznosio je samo 3,86 posto. Najvišu razinu dosegnuo je u prosincu 2013. kada je iznosio 13,6 posto.

Vlada će detalje paketa mjera objaviti nakon završetka pregovora s bankama.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije