Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

U opticaju dodatne kovanice konvertibilne marke

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 28. studenog 2022. godine pustiti u opticaj kovanice konvertibilne marke. Radi se o apoenima od 5 KM i 2 KM koji su dodatno kovani u 2022.

Kovani novac navedenih apoena, izdanje 2022., kovan je u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH. Cilj je osigurati dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH, prenosi Fena.

Osnovna obilježja i dizajn dodatnih količina kovanog novca u apoenima 2 KM i 5 KM, izdanje 2022., ostaju ista kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja tih apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi brojčana oznaka „2022“, kao godina kovanja navedenih apoena.

Kovanje novih količina kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju. Kovani novac će u opticaj biti pušten sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije