Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Elizabeth Holmes osuđena na 11 godina zatvora

Savezni sudac osudio je bivšu tehnološku direktoricu, osnivačicu tvrtke Theranos Elizabeth Holmes na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora u tom njezinom, sada nepostojećem, startupu za testiranje krvi. Kompanija je svojedobno bila procijenjena na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudac Edward Davila u San Joseu u Kaliforniji osudio je Holmes (38) po tri točke optužnice za prevaru investitora i jednoj točki za urotu. Ovo se dešava nakon što ju je porota osudila prošlog siječnja u suđenju koje je trajalo tri mjeseca. Tužiteljstvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je obrana pozvala suca da ne odredi zatvorsku kaznu.

Tijekom slušanja o kazni, Holmes je plakala i rekla da je “shrvana” svojim neuspjesima. Ona je kazala da bi mnoge stvari učinila drugačije da je imala priliku i da osjeća “duboki sram zbog onoga što su ljudi prošli jer ih je iznevjerila”.

Sudac Davila rekao je da je to “slučaj prevare u kojem je uzbudljiv pothvat krenuo s velikim očekivanjima samo da bi bio razbijen neistinama, lažnim predstavljanjem, običnom ohološću i lažima“.

Očekuje se da će odvjetnici Elizabeth Holmes zatražiti od suca da joj dopusti da ostane na slobodi uz jamčevinu tijekom planirane žalbe. Također,  žaliti će se na odluku suca da potvrdi osudu porote protiv Holmes, kao i na njezinu kaznu na 9. prizivnom sudu SAD-a sa sjedištem u San Franciscu, prenosi index.

“Nije bila motivirana pohlepom”

Pomoćnik američkog tužitelja Jeff Schenk rekao je Davili tijekom saslušanja da bi kazna od 15 godina bila “davanje izjave da ciljevi ne opravdavaju sredstva“. Holmesin odvjetnik Kevin Downey tražio je kućni pritvor. Rekao je da je popustljivost opravdana jer za razliku od nekoga tko je počinio “veliki zločin” ona nije bila motivirana pohlepom.

Savezni ured za kaznene uvjete preporučio je kaznu od 9 godina zatvora, prema sudskim dokumentima.

Tužitelji su tijekom suđenja rekli da je Holmes krivo predstavila Theranosovu tehnologiju i financije. To uključuje tvrdnju da je njegov minijaturizirani stroj za testiranje krvi mogao pokrenuti niz testova iz nekoliko kapi krvi. Tvrtka se potajno oslanjala na konvencionalne strojeve drugih tvrtki za provođenje testova pacijenata, rekli su tužitelji.

Holmes je svjedočila u vlastitu obranu, rekavši da je u to vrijeme vjerovala da su njezine izjave bile točne.

Famozni stroj nikad nije funkcionirao

Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača. Privučeni poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera, povjerovali su joj.

Kada je tvrtka bila na vrhuncu, njezina je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara. Bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, naraslo je na 3.6 milijardi, i 2014. godine proglašena je najmlađom milijarderkom.

Kao dijete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

No 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prevaru: famozni stroj koji je tvrtka Theranos obećala nikad nije funkcionirao.

Optužnica dignuta 2018.

Holmes (38) je zbog svoje uloge u tvrtki 2018. godine optužena za prevaru po 12 točaka. Suđenje je počelo 2021. nakon odgode zbog njezine trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Joseu. Tu je Holmes posvjedočila kako nije svjesno počinila prevaru i da je vjerovala u obećanje tvrtke.

Holmes je osuđena po četiri točke optužnice, uključujući jednu točku zavjere za prevaru ulagača i tri točke optužnice za prevaru protiv ulagača. Ipak je oslobođena po tri optužbe koje se odnose na pacijente koji su dobili netočne rezultate testa. Porota je ostala podijeljena oko tri točke optužnice.

Osuda i kazna mogle bi označiti novu eru za Silicijsku dolinu. To je industrija koja je godinama njegovala kulturu “lažirajte dok ne uspijete“. Pri tome, osnivači daju velika obećanja, često s malo dokaza, kako bi privukli interes i sredstva za svoje startupove.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije