Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

SuperGPS – još preciznija varijanta navigacije

GPS (Global Positioning System) za mnoge od nas glavni je oslonac prilikom putovanja. Služi nam za procjenu vremena putovanja, pronalaženje puta do novih mjesta, izbjegavanje prometnih gužvi i općenito izbjegavanje gubitka vremena u lutanju ili potrazi.

Ipak, GPS nije uvijek najpouzdaniji sustav. Pogotovo u naseljenim područjima u kojima je teško postići ravnu liniju vidljivosti do i od satelita. Znanstvenici su sad smislili novu i poboljšanu tehnologiju koja bi s vremenom mogla zamijeniti GPS u nekim scenarijima. Tehnologiju su nazvali SuperGPS, a njezina glavna značajka je da je točna unutar 10 centimetara. Nova se tehnologija ne oslanja na navigacijske satelitske sustave, prenosi Zimo.

Novi sustav neovisan je o satelitima

Novi pristup koristi mreže slične mobilnim mrežama, ali umjesto prijenosa podataka na naše telefone, mreža dobiva točnu lokaciju uređaja. Kombinacija radioodašiljača i mreža optičkih vlakana čini temelj tog novog sustava, uz još neka dodatna pametna podešavanja.

Shvatili smo da se s nekoliko vrhunskih inovacija telekomunikacijska mreža može transformirati u vrlo precizan alternativni sustav za pozicioniranje koji je neovisan o GPS-u. Uspjeli smo i uspješno smo razvili sustav koji može omogućiti povezivanje baš kao što to čine postojeće mobilne i Wi-Fi mreže, kao i točno pozicioniranje i distribuciju vremena poput GPS-a.

Fizičar Jeroen Koelemeij sa sveučilišta Vrije Universiteit Amsterdam, Nizozemska

Sinkronizirani atomski sat

Na testnoj lokaciji sa šest radio odašiljača istraživači su mogli demonstrirati svoj sustav na djelu na površini od 660 kvadratnih metara. Vrijeme odašiljanih radiosignala može se mjeriti i tumačiti za mjerenje udaljenosti, koja zatim otkriva položaj pojedinačnih uređaja. Jedna od ključnih komponenti novog sustava mrežnog pozicioniranja jest sinkronizirani atomski sat jer savršeno mjerenje vremena znači i preciznije pozicioniranje. U osnovi, optički kabeli djeluju kao veze koje održavaju sve sinkroniziranim i točnim do milijarditog dijela sekunde.

Novi sustav geolokacije također koristi propusnost radijskog signala, koja je puno veća od normalne. Iako je propusnost radijskog spektra skupa zbog nedostatka, nizozemski znanstvenici upotrijebili su kombinaciju nekoliko radiosignala male propusnosti kako bi se stvorila veća virtualna propusnost za mrežnu komunikaciju. Ta dodatna propusnost prevladava jedan od najvećih problema sa standardnim GPS-om. To je taj da se radiosignali odbijaju od zgrada i postaju zbunjujući.

To GPS može učiniti nepouzdanim u, na primjer, urbanim okruženjima, što je problem ako ikada poželimo koristiti automatizirana vozila.

Inženjer elektrotehnike Christiaan Tiberius s Tehlnološkog sveučilišta Delft, Nizozemska

Pogled u budućnost

Kao i autonomna vozila, novi bi sustav mogao biti koristan u planiranju kvantnih komunikacijskih mreža i mreža sljedeće generacije za mobilne uređaje, tvrde nizozemski znanstvenici.

Iako globalni satelitski navigacijski sustavi (GNSS), uključujući GPS, sigurno imaju svoju namjenu i još će dugo to imati, stručnjaci neprestano traže načine kako ih poboljšati i usavršiti.

Bit će potrebno više testiranja kako bi se utvrdilo da je SuperGPS prava alternativa GPS-u. Predloženom mrežnom sustavu također bi trebalo vremena da se postavi, unatoč činjenici da su njegovi prijenosni protokoli i hardver već u upotrebi diljem svijeta. Trenutačni mobilni i Wi-Fi stupovi mogli bi se barem prilagoditi za taj posao, smatraju tvorci SuperGPS-a.

Ovaj rad pruža uvid u budućnost u kojoj telekomunikacijske mreže pružaju ne samo povezanost već i usluge određivanja vremena i pozicioniranja neovisne o GNSS-u s neviđenom preciznošću i pouzdanošću, navode nizozemski znanstvenici u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije