Financa
Digitalni poslovni portal

- OGLAS -

Riješite konflikt s kolegom

Svijet je postao jako dinamično mjesto, a samim tim i poslovi u većini industrija. Nedostatak vremena i dinamika posla najčešće aktiviraju iskre koje rezultiraju konflikt i povremenim tenzijama među kolegama. Važno je stvari ne ostaviti da “zakuhaju”.

Jednu stvar koju svakako treba izbjegavati je dopustiti potencijalnom konfliktu da preraste u nešto mnogo destruktivnije. Stoga valja prepoznati sukob i njegov uzrok. Na taj način ga možete pokušati raščistiti i poduzeti prikladne korake kako biste ga razriješili.

Širite pozitivnu energiju

Ako ste u sukobu s nekim, nemojte samo sjediti – čak i ako mislite da vi niste ništa krivi. U sukobu gubite dragocjeno vrijeme i emocionalnu energiju. Izbjegavanje nije rješenje. Suočavanje s pravim uzrokom konflikta prije ili kasnije je od najveće važnosti. Također, ako samo pokušate pobijediti u sukobu, to neće riješiti problem koji se može ponovno pojaviti, ali u nekom drugom obliku, savjetuje Moj Posao.

Sukob treba poticati promjene

Ponekad sukob može čak biti neophodan i od pomoći ako vodi pozitivnim promjenama. Stoga u sukobu treba biti konstruktivan. Treba tražiti promjenu. Sukobi koji traju godinama, bez ikakve promjene, najčešće su rezultat činjenice da nijedna strana ne želi odstupiti ni za milimetar.

Raspoznajte korijen sukoba

Vrlo često, ono što izaziva konflikt nije ono što je netko rekao ili učinio, nego upravo suprotno, ono što je ostalo neizrečeno ili neučinjeno – od neispunjenog obećanja do nedostatka takta. Vaša odluka da ćete konfliktu pristupiti pozitivno, čak i spremni da djelomično odstupite, može i kod druge strane potaknuti isto ponašanje. U tom slučaju najbolje je postaviti izravno pitanje drugoj osobi o njenom viđenju uzroka sukoba. Možda ćete osjećati da jedino vi imate volju riješiti sukob, ili da se previše izlažete – no to ne znači da ste slabija strana. Jednom kada započnete dijalog neizrečeno postaje manja prijetnja za obje strane. Na kraju, pokušajte sukob ne shvaćati osobno – on se prvenstveno odnosi na nedostatak komunikacije.

Konflikt - ilustracija
Konflikt – ilustracija

Objektivno gledajte na konflikt

Budite spremni prihvatiti da je zapravo nešto što vi radite ili ne radite razlog konflikta. Priznanje toga može pomoći da sukob nestane u mnogim slučajevima, a može i drugu stranu potaknuti na sličnu reakciju.

Dugotrajni sukob je poguban

Dugotrajni sukob je onaj kojim se niti jedna strana nije pozabavila. Pokušaj pomirenja će stoga zahtijevati više vremena i truda. Odluka da pritisnete drugu osobu i da popričate kako biste riješili sukob neće pomoći. Vaš pristup treba biti bez žurbe i smiren, po mogućnosti kada obje strane nisu pod pritiskom posla, a čak možete dati i nekoliko naznaka vaše namjere. Vaš razgovor bi trebao biti pristojan i racionalan te usredotočen na činjenice i situaciju i izbjegavati tračeve i osobne napade. Budite asertivni, no ne i agresivni. Pokušavate doprijeti do srca stvari, a ne pobijediti.

Arbitražno mišljenje

U slučaju da je konflikt nerješiv – sve gore navedene korake ste pokušali, no problem je i dalje prisutan, možda ćete poželjeti potražiti nezavisno mišljenje. Arbitraža je vrlo popularna. Možda tu ulogu može preuzeti vaš šef ili netko iz odjela za ljudske resurse, a to je dobro zato što ćete problem podijeliti s nekim tko u taj sukob nije uložio svoju emocionalnu energiju. To vam može olakšati i daljnji rad s nekim s kime jednostavno niste kompatibilni.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije