Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

6 znakova da se previše posvećujete karijeri

Posvećen. Usredotočen. Vođen. Predan.

Sve su to pozitivni pridjevi za koje ne biste imali ništa protiv da se povežu sa vašom profesionalnom reputacijom – tu vas nitko ne može kriviti. Međutim, postoji li nešto poput previše posvećenosti karijeri?

Da, zapravo postoji. Iako je razumljivo — pa čak i pohvalno — da za karijeru želite dati sve što imate, to ne znači da biste joj trebali dopustiti da vam proguta cijeli život. Donosimo šest znakova da ipak dajete malo previše od sebe.

1. Kada nemate slobodnog vremena

Čini vam se da svaki trenutak budnosti provodite u uredu. A kad konačno uspijete pobjeći, te dragocjene sate koristite da kompulzivno osvježite svoje poslovne emailove. I, pomisao na godišnji odmor? Zaboravite na to. Napor i posljedični stres uključeni u proaktivnost s vašim radnim opterećenjem potpuno bi poništili smisao vašeg odsustva.

Ako vam se život čini potpuno lišenim bilo kakvih odsustava koje možete iskoristiti za ponovno punjenje baterija i opuštanje, to je veliki pokazatelj da biste trebali povući uzde i pronaći malo više ravnoteže. Ako se vaši prijatelji ne mogu sjetiti ni kako izgledate, znate da ste malo predugo bili vezani za svoj uredski stol.

2. Kada nosite cijeli teret

Lijeni ljudi u vašem uredu mogu vas uočiti na kilometar udaljenosti. I, čim dokažete da ste voljni prihvatiti taj dodatni posao i nastaviti raditi na njemu,  počet će vam dodjeljivati sve više i više dodanih stvari.

Kada razmišljate o svojoj trenutnoj radnoj situaciji, nosite li cijeli tim i odjel na leđima? Ako trenutačno grozničavo klimate glavom, vjerojatno je vrijeme da preispitate, progovorite i zatražite pošten tretman. Iako je dobro biti timski igrač, definitivno se ne želite pretvoriti u otirač.

Nosite sav teret
Nosite sav teret

3. Kada su svi vaši ciljevi povezani s karijerom

Sjedite sa svojim bliskim prijateljima, a netko postavi pitanje gdje se svi vidite za 10 godina. Svi vaši prijatelji spominju svoje karijere – ali također uključuju obitelji, putovanja i nova iskustva koja bi voljeli doživjeti.

Vi? Pa, toliko ste zaokupljeni tim uredom u kutu, velikim unapređenjem i neizbježnim povećanjem plaće, da se ne možete ni potruditi razmišljati o bilo čemu drugom.

Da, imati visoke ciljeve u karijeri definitivno je sjajna stvar. No, važno je upamtiti da vaš posao nije vaš život – on je zapravo samo jedan dio slagalice. Dakle, ne dopustite da čini cijelu sliku.

4. Kada ne možete isključiti svoj um

Noću vam glava pada na jastuk i dajete sve od sebe kako biste dobili kvalitetan san. No, koliko god se trudili, jednostavno ne možete isključiti svoje misli. Misli vam stalno lutaju na sastanak sa šefom, na veliko izvješće koje treba podnijeti sljedeći tjedan ili na događaj u tvrtki koji se približava.

Svi mi s vremena na vrijeme imamo takve trenutke – potpuno su prirodni, osobito kada su stvari u uredu stresne. Međutim, ako se iz noći u noć nađete u ovakvoj situaciji, to je znak da se morate malo povući. Vjerujte – nikakve vježbe brojanja ovaca ili meditacije neće vam pomoći da zadrijemate dok ste opsjednuti izborom savršenog fonta za onu prezentaciju.

Narušena kvaliteta sna
Narušena kvaliteta sna

5. Kada ne možete razgovarati ni o čemu drugom

Nije važno radi li se o večeri s prijateljima, telefonskom razgovoru s mamom ili kratkom razgovoru sa susjedom—kad god otvorite usta da progovorite izlaze vijesti s posla, bilo da se rasdi o uredskoj horor priči ili o izvješću o napretku.

Bez obzira koliko to jako želite, čini se da ne možete razgovarati ni o čemu osim o poslu. Pa, to je podsjetnik koji otvara oči (i pomalo je ponižavajući) da vam karijera počinje opterećivati ​​cijeli život. Dakle, držite se pod kontrolom i počnite mijenjati razgovore—čak i ako to znači postavljanje puno pitanja.

Vjerujte mi, vašim voljenima će vjerojatno dobro doći pauza od slušanja o vašim posljednjim događanjima na poslu.

6. Kada to utječe na vaš cjelokupni stav

Naše karijere čine značajan dio naših života – to se zaista ne može poreći. No, važno je zapamtiti da svatko i dalje ima interese, strasti i cijeli identitet izvan četiri zida ureda. Vaš posao ne bi trebao diktirati kako se osjećate 100% vremena.

Međutim, ako dopustite da vam karijera otme cijeli život, postaje teško ostaviti posao u uredu. Vrlo brzo će vaš posao utjecati na vaš cjelokupni pogled i bojati vašu percepciju stvari koje nisu ni približno povezane s poslom.

Znate da vaša karijera troši mnogo više od poštenog udjela kada se loš dan na poslu brzo okrene na to da bez ikakvog razloga planete na sebi dragu osobu i plačete u automobilu na parkiralištu trgovine – više puta tjedno.

Posvetiti se svojoj karijeri vrijedno je divljenja – ali samo dok ne prijeđete granicu i ne dopustite joj da prevlada ostatkom vašeg života. Prepoznajete li bilo koji od ovih znakova i simptoma u svojoj trenutnoj situaciji? Pa, vrijeme je da napravite korak unatrag i preispitate svoje prioritete.

Ili, uzmite prijeko potreban odmor – zaslužili ste ga.

Izvor: The Muse

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije