Financa
Digitalni poslovni portal
Financa Header Banner – 970×250 br 6

Digitalni euro bi trebao biti dostupan sljedeće godine

Digitalni euro je ideja Europske centralne banke kojom bi konkurirala dijelom i korisnicima kriptovaluta. Predstavljala bi elektroničnu inačicu gotovine koju bi ECB uveo kao dopunu klasičnoj gotovini, kovanicama i novčanicama.

Takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja, kojim bi se mogli služiti svi u europodručju, a bio bi siguran i jednostavan za uporabu kao gotovina danas. Za upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

Europska centralna banka (ECB) pokrenula je u listopadu prošle godine taj projekt i radnu skupinu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja vlastite digitalne valute. Podsjećamo financa.ba je pisala o ovome, a možete se podsjetiti i ovdje. Radna skupina već je načinila određene korake, a u najnovijem je izvješću o napretku istaknula četiri ključna područja na kojima se trenutačno radi.

Kako je sustav za digitalni euro zamišljen

Prvo područje je ono dizajna ove valute i načina funkcioniranja monetarnog sustava. Za to je ključna suradnja privatnog i javnog sektora. Bitno je odrediti koje su točno uloge ECB-a kao izdavača. Osim toga, treba definirati posrednika na tržištu, kao i tko će i kako distribuirati digitalni euro do krajnjih korisnika. Radi se na određivanju uloga pokretača transakcija, autentifikacije, provjere valjanosti, i ostalih aktivnosti pri plaćanjima, kao i finalnog namirenja među svim uključenim stranama, navodi bug.hr.

Drugi bitan dio sustava je model namirenja. Sustav koji će provjeriti da platitelj ima dovoljno novca, da ga se može prebaciti primatelju. Istodobno se skine s jednog i nađe na drugom računu. Za to bi trebale biti zadužene središnje banke iz Europodručja te njihovi suradnici. Sustav mora biti načinjen tako da nitko od institucija ne može vidjeti stanje na računima građana, niti da može analizirati njihova plaćanja.

Treće, prebacivanje iz gotovine u digitalni euro mora biti jednostavno. Prebacivanje novca iz centralnobankarskog u javni i natrag. (vidi okvir). Sve to trebalo bi raditi bez prekida, 24/7/365, i bez problema, kao da je riječ o prijenosu gotovine “iz ruke u ruku”.

I naposlijetku, potrebno je stvoriti zajednička pravila, uz koja bi plaćanja digitalnim eurom funkcionirala u cijelom Europodručju, bez obzira na granice. Rad na knjizi takvih pravila započet će već u siječnju sljedeće godine.

Koji su sljedeći koraci da bi se implementirao digitalni euro

ECB nastavlja s rješavanjem svih navedenih pitanja i istraživanjima vezanima za digitalni euro, od njegove distribucije do pohrane i plaćanja. Prototip sustava digitalnog eura trebao bi biti izrađen već u prvom kvartalu 2023. godine. Prvi dizajn, u visokoj fazi dovršenosti, trebao bi biti otkriven u drugoj polovici 2023. godine. Nakon toga, tijekom sljedeće jeseni, trebala bi biti donesena ključna odluka. Ona će, na temelju dovršenog istraživačkog posla radne skupine, donijeti odgovor – hoće li projekt ići dalje, u fazu realizacije te hoće li se u njega uključiti sva tehnička i poslovna rješenja do tada testirana. Moguća odluka o stvarnom izdavanju digitalnog eura eventualno će biti donesena još kasnije, a ovisit će i o političkim te zakonodavnim situacijama u EU i zemljama članicama.

Pretplatite se na naše obavijesti
Prijavite se ovdje kako biste primali najnovije vijesti, ažuriranja izravno na Vaš email.
Možete se odjaviti u bilo kojem trenutku
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije